• Cik bieži bērnam jākakā pirmajā dzīves gadā?

    Jautājumi & atbildes
    Indra Ozoliņa
    6. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    4/4Par trombozi

    Par trombozi

    Asinsvadu ārsts
    Dainis Krieviņš,

    • Asinsvadu ķirurgs P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā.
    • Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes profesors.

    –Man ir 39 gadi. Pirms trim gadiem atklāja dziļo vēnu trombozi kreisajā apakšstilbā. Ārsts izrakstīja tabletes «Xarelto 20 mg». Trīs gadu laikā tromboze parādās ik pēc trim mēnešiem – ne tikai kreisajā apakšstilbā, bet dažādās vietās gan uz kājām, gan rokām. Izdzeru vienu paku «Xarelto», tad pāriet.

    Tromboze man radās pēc smagas avārijas. Esmu 2. grupas invalīds, un regulāri jāiegādājas šis ļoti dārgais medikaments, ko valsts man nekompensē. Ja tromboze tik bieži atkārtojas, varbūt «Xarelto»  jālieto ilgāk, bet mazākās devās pēc tam, kad sapampums izzūd? Ārstiem viedokļi dalās. Kā darīt?
    Aldis

    –Aldi, traumas ir biežs dziļo vēnu trombožu iemesls – gan tiešā asinsvadu sieniņas bojājuma dēļ, gan tāpēc, ka vajadzīga imobilizācija. Taču, ja tik jaunā vecumā – līdz 40 gadiem – parādās dziļo vēnu trombozes un ja tās attīstās dažādās vietās, jāmeklē arī citi trombozes iemesli. Jauniem cilvēkiem tās var būt dažādu veidu iedzimta vai iegūta trombofilija, kad ir izmainīta asins recēšanas sistēma. Šīs slimības vislabāk diagnosticēs un ārstēs hematologs.

    Ja tromboze atkārtojas un pastāv faktori, kas to veicina, iespējams, ka antikoagulanti jeb zāles, kas sašķidrina asinis, būs jālieto visu mūžu. Diemžēl modernie antikoagulanti ir dārgi un valsts tos ambulatorajā praksē kompensē tikai atsevišķām pacientu grupām. Tādā gadījumā jums jāizvēlas lētākais un zināmā mērā novecojušais, bet joprojām efektīvais antikoagulants «Warfarin», vai  – jālūdz savam ģimenes ārstam uzrakstīt īpašu pieprasījumu Nacionālajam veselības dienestam konkrētā medikamenta kompensācijai.

    Redakcijas piebilde

    Sazinājāmies arī ar Nacionālo veselības dienestu, un Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Ginta Ozoliņa paskaidroja, ka zāļu iegādes izdevumu kompensāciju nosaka Ministru kabineta noteikumi, kas paredz, ka medikaments «Xarelto» (zāļu starptautiskais nosaukums «Rivaroxabanum») tiek apmaksāts tikai cukura diabēta un sirds slimību (priekškambaru mirdzēšana un plandīšanās) gadījumā. Tā kā nav zināma jūsu diagnoze un diagnozes kods, diemžēl detalizētāku informāciju, piemēram, par iespējām kompensēt medikamentu individuālā kārtībā, Nacionālā veselības dienesta pārstāve nevar sniegt.

    Viņa apstiprināja, ka atsevišķos gadījumos ģimenes ārsts var rakstīt speciālu pieprasījumu NVD individuālai zāļu kompensēšanai, kā arī jūs varat zvanīt uz NVD pa tālruni 80001234 un painteresēties par šādu iespēju pats. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē