• Cik bieži bērnam jākakā pirmajā dzīves gadā?

    Jautājumi & atbildes
    Indra Ozoliņa
    6. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    3/4Par kāju apmatojumu

    Par kāju apmatojumu

    Sieviešu ārste
    Ineta Vasaraudze,
    ginekoloģe endokrinoloģe Dr. Vasaraudzes privātklīnikā.

    –Jau vairākus gadus man uz kājām neaug spalvas, lai gan citur – padusēs un kaunuma rajonā – tās ir. No vienas puses  – ērti, nav jāskuj kājas… Bet mani interesē, vai tas saistīts ar kādām hormonālām pārmaiņām?
    Ruta

    –Godīgi sakot, Ruta, jūsu jautājums mani samulsināja. Kā jau pati rakstāt, parasti sievietes cenšas atbrīvoties no liekā apmatojuma ne tikai padusēs un intīmajā zonā, bet arī uz kājām, tāpēc par to, ka apmatojuma tur nav, var tikai priecāties.

    Pētījumi liecina, ka dažādās ķermeņa daļās ir atšķirīgs matu folikulu daudzums uz kvadrātcentimetru – visvairāk to ir uz galvas, pēc tam padusēs, intīmajā zonā, mazāk uz kājām un rokām. Vislielākā diametra mati aug intīmajā zonā, tad padusēs un uz apakšstilbiem. Jo lielāks matiņu diametrs, jo ātrāk tie aug. Interesanti, ka arī matu forma ir atšķirīga. Mati uz skalpa, apakšdelmiem, augšdelmiem un augšstilbiem ir gandrīz apaļi, bet uz apakšstilbiem, intīmajā zonā un padusēs – elipsveida. Vistumšākie tie ir padusēs un intīmajā zonā.

    Galvenais, kas nosaka matu augšanu uz kājām, ir matu folikulu daudzums, taču šo procesu  ietekmē vīrišķie hormoni. Gadu gaitā, tuvojoties menopauzei un  sievietes organismā samazinoties vīrišķā hormona testosterona līmenim, matu folikuli uz to mazāk reaģē, un līdz ar to matiņš no primārā mata, kas ir gaišs un pūkains, vairs nepārvēršas par sekundāro matu, kas ir tumšs un stingrs.

    Varbūt mati uz kājām jums vairs neaug, jo esat ar tiem agresīvi cīnījusies, piemēram, veikusi lāzerepilāciju, kuras rezultātā iznīkuši matu folikuli.

    Manuprāt, satraukumam par hormonālām pārmaiņām nav pamata. Vienīgi tad, ja būtu izmaiņas arī menstruālajā ciklā, vajadzētu apmeklēt ginekologu un veikt hormonu analīzes.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē