• Cik bieži bērnam jākakā pirmajā dzīves gadā?

    Jautājumi & atbildes
    Indra Ozoliņa
    6. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    2/4Par skropstu ērcīti

    Par skropstu ērcīti

    Acu ārste
    Dace Lietuviete,

    oftalmoloģe, «Aiwa Clinic» Oftalmoloģijas dienesta vadītāja.

    –Man ik pa laikam iekaist un stipri niez acis. Ģimenes ārste izteica pieņēmumu, ka man varētu būt skropstu ērcīte. Kā no tām atbrīvoties?
    Anna, 60 gadi

    –Jā, Anna, viens no biežākajiem iemesliem, kāpēc niez skropstu augšanas vieta un veidojas tā dēvētais blefarīts jeb plakstiņu iekaisums, var būt skropstu ērcīte «Demodex». Visbiežāk šis parazīts sastopams gados vecākiem cilvēkiem ar vāju imunitāti un endokrīnām slimībām.

    Vispirms, lai pārbaudītu, vai patiešām ir skropstu ērcīte, jādodas pie acu ārsta, jāpaņem skropstas paraugs un jāpārbauda laboratorijā. Tikai tad ir pamats uzsākt ārstēšanu, jo plakstiņa kairinājuma un niezes iemesls var būt arī cits, piemēram, acu sausums vai vienkārši alerģisks plakstiņu iekaisums. To mēdz  izraisīt pret glaukomu lietotie medikamenti, iekaisums var rasties, ja nosprostojušies Meiboma dziedzeri, kas izdala taukus, lai ieeļļotu acu virsmu. Noteikti jāņem vērā, ka nedēļu pirms laboratorijas pārbaudes nedrīkst acīs neko pilināt un smērēt, kā arī mazgāt plakstiņus ar ziepēm.

    Parasti ārstēšanai iesaka lietot tējas koka eļļu, ar kuru samitrina vates kociņu un viegli noziež gar skropstu līniju. Eļļa neļaus ērcītei pieķerties un noturēties uz skropstu virsmas – tā slīdēs nost. Bet jāuzmanās, lai tējas koka eļļa neiekļūst acī! Plakstiņu mazgāšanai var izmantot «Naviblef» putas. Nepieciešamības gadījumā acu ārsts izrakstīs recepšu medikamentus.

    Ieteicams gulēt uz sintētiska materiāla  spilvendrānas, kuru var mazgāt 60 grādu temperatūrā un gludināt ar karstu gludekli.

    Svarīgi mainīt dvieļus un ievērot higiēnu, lai ērcītei nebūtu labvēlīga vide, kur vairoties un dzīvot.

    Pilinot pilienus vai acu smēres, kas salīp ar skropstām, tās vienmēr jānotīra un jānomazgā. Ja lieto skropstu tušu un sāk ārstēt ērcīti, tā jāmaina, lai parazītu atkal neienestu skropstās. 

    Parasti «Demodex» ērcīte nemaz tik viegli nepazūd. Iespējams, būs jāārstējas pat mēnešiem ilgi. Ieteicams daudz uzturēties svaigā gaisā un vairīties no putekļainām telpām, kas rada skropstu ērcītēm labvēlīgus apstākļus.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē