• Šarmantās un kaprīzās skaistules – acālijas

    Acālija
    Indra Ozoliņa
    29. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    2/7Rūpes ziedu laikā

    Rūpes ziedu laikā

    • Ziedošai acālijai patiks pēc iespējas vēsāka (ap 15 grādiem), gaiša, labi vēdināta vieta. Ja istabā būs sauss gaiss un siltāks par 20 grādiem, tā ātri noziedēs. Taču, vēdinot telpas, jāuzmanās, lai aukstais gaiss skaistuli neapsaldētu.
    • Pārāk siltā un sausā telpā acālijām mēdz birt lapas, bet no tā augu var pasargāt laistot un rasinot – it īpaši par to jāatceras telpās ar centrālapkuri. Tomēr jāņem vērā, ka tieši ziedēšanas laikā ar rasināšanu ir jāuzmanās, jo trauslie ziedi ātri var kļūt plankumaini.
    • Laistot augu, jāņem vērā, ka substrātam jābūt mitram, bet ne slapjam. To nedrīkst ne iekaltēt, ne pārlaistīt.
    • Ja nav plānots acāliju pēc ziedēšanas saglabāt, to var laistīt vienkārši ar krāna ūdeni. Taču, ja vēlies, lai puķei būtu ilgāks mūžs, palutini to ar mīkstu – vislabāk lietus vai kūstoša sniega – ūdeni. Kā jau visiem rododendriem acālijai nepieciešama skāba augsne, un kaļķains ūdens padarīs substrātu sārmaināku. Tāpēc, izmantojot krāna ūdeni, tas jānostādina un arī 1–2 reizes mēnesī nedaudz jāpaskābina līdz pH 4,5–5,5. To var izdarīt, piemēram, ar citronskābi vai askorbīnskābi, ņemot 3–4 g (1 tējkaroti) uz 10 litriem ūdens vai arī pievienojot nedaudz citrona sulas. Ūdenim jābūt pavisam viegli skābenam, tāpēc nevajag arī pāršaut pār strīpu un augsni pārskābināt – par to liecinās zilgani lapu gali. Uz acāliju sakņu kamola vai poda paliktnīša var likt sniegu, lai augu atvēsinātu, taču ar to nedrīkst pārspīlēt, lai neapsaldētu augu saknes. 
    • Ja acāliju gadījies nedaudz iekaltēt, tai var novīst un nobirt ziedi un ziedpumpuri, bet, stiprāk iekaltējot, arī lapas – daļa vai visas. Ja vien krūmiņš nav pārāk cietis, to var atdzirdināt, podu uz kādu stundu iemērcot līdz malām ūdenī, lai samitrinātu visu sakņu kamolu. Parasti augam pēc tam izdodas atgūties. Tomēr, ja nobirušas visas lapas, tas var aiziet bojā.
    • Atceries, ka acālijai pārlaistīšana ir bīstamāka nekā neliela iekaltēšana. Arī pēc pārlaistīšanas augam sākumā lapas novītīs un vēlāk nobirs. Šajā gadījumā ūdens no augsnes izspiež visu gaisu, saknes nosmok, atmirst, un rezultātā acālija aiziet bojā. Lai no tā izvairītos, nav vēlams ilgstoši turēt ūdeni puķupoda paliktnī. Augu vieglāk ir pārliet arī tad, ja tas atrodas plastmasas podā.
    • Lai par acāliju varētu priecāties ilgāk, vislabāk izvēlēties augu, kuram nav atvērušies visi ziedi, bet daļa vēl ir viegli paplaukušos – jau krāsainos – pumpuros. Mazie, zaļie var nemaz neizplaukt vai arī vēlāk no tiem izplaukušie ziedi būs stipri mazāki un blāvāki.
    • Acāliju uz palodzes ieteicams periodiski pagrozīt, lai visas auga puses saņemtu pietiekamu gaismas devu.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē