• Sīpolpuķu podi pavasarim jeb modīgā dārza «lazanja»

    Sīpolpuķes
    Līga Beināre
    17. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No personiskā arhīva
    3/4Kas būs jādara pavasarī?

    Kas būs jādara pavasarī?

    • Aptuveni marta sākumā, kad parādījušies agro sīpolpuķu asniņi, ir laiks rudenī pieraktos grozus celt ārā no zemes un likt dekoratīvajos podos. To apakšā ber drenāžas kārtu, tad augsnes kārtu – tik daudz, lai sīpolpuķu grozs ir dažus centimetrus zemāk par dekoratīvā poda malu. Jāskatās, lai starp to un grozu būtu aptuveni 5 cm sprauga, ko aizpilda ar augsni.
    • Kolīdz sīpoliņi pārcelti dekoratīvajā podā, tie prasīs vairāk uzmanības. Jāseko līdzi, lai podā ir pietiekams mitruma daudzums, tāpat var pamēslot ar kalcija nitrātu (sākuma posmā, kad izdīgušas pirmās lapiņas) un kādu pavasara mēslojumu.
    • Pavasarī būs arī jāizlemj, vai vēlies saglabāt sīpolus nākamajam gadam vai arī gādāsi jaunus. Ja izvēle ir par labu pirmajam variantam, grozus ar noziedējušajiem augiem novieto kādā mazāk redzamā dārza malā, kur tie var netraucēti gatavoties nākamajai ziedēšanai. Kātus un lapas negriez nost, tas palīdz sīpoliņiem nobriest!
    • Vēlāk, aptuveni jūlija vidū, kad lapas un kāti ir acīmredzami nokaltuši, sīpoliņus var uzmanīgi ņemt no groziem laukā, notīrīt, atdalīt jaunos sīpoliņus no vecajiem un nolikt tos apžāvēties siltā, sausā vietā, kur tiem labi piekļūst gaiss, bet netiek klāt grauzēji. Audzētāji iesaka glabāt sīpolus iespējami siltākā vietā (pat 30 grādos), jo no tā atkarīgs, cik krāšņs un liels būs nākamās sezonas zieds. Sīpolpuķu mūžs nav bezgalīgs, bet labos uzglabāšanas apstākļos gadus četrus, piecus tie priecēs, ja vien sargāsies no lielākajiem biediem – stāvoša mitruma, puves un grauzējiem!

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē