• Pārcelšanās no pilsētas uz laukiem. Lielākie izaicinājumi

    Dzīve laukos
    Madara Ozoliņa
    Madara Ozoliņa
    27. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    5/6Daudz juridisku procesu

    Daudz juridisku procesu

    Pirms pieciem gadiem trīs bērnu ģimene no Rēzeknes izaicināja sevi un no pilsētas dzīves pārcēlās uz Dricānu pagastu. Ingūna Semule un Jānis Jurčenko tieši savus bērnus Krišjāni, Miķeli un Jurģi uzskata par lielākajiem motivatoriem.

    Viens no iemesliem, kas palīdzēja pieņemt lēmumu doties prom no pilsētas, bija lielā vēlme aizmirst par pilsētas burzmu un kņadu, turklāt ļoti gribējās rast iespēju uzturēt savu darbnīcu mājas tuvumā. Tāpat lielu lomu spēlēja augstie pilsētas maksājumi, rēķini. Tā bija nauda, kas tika samaksāta kādam citam. Tajā pašā laikā mēs varētu ieguldīt finanses, attīstot kaut ko, kas pieder mums pašiem. Īsāk sakot, radās vēlme pēc lielākas neatkarības un spējas pašiem kontrolēt dažādus procesus. 

    Atrast piemērotu vietu, uz kuru pārcelties, nebija viegli. Kādu laiku mūsu hobijs bija braukāt apkārt un apskatīt vietas, kur gribētos dzīvot. Tas izrādījās likteņa pirksts, kas palīdzēja nonākt tieši šeit, Leiceišu mājās. Kad pirmo reizi apskatījām šo vietu, te nokļūt varēja, dodoties pāri laukiem un grāvjiem, cauri brikšņiem, jo ceļa nebija. Šeit atradās sliktā stāvoklī esošas saimniecības ēkas, un arī tādas ekstras kā ūdens, nebija. Bet tik un tā mēs uzreiz sapratām – šī ir mūsu vieta.

    Nevienam no mums nebija pieredzes lauku darbu veikšanā, un arī sākotnējais mērķis nebija attīstīt lauksaimniecību. Esam izveidojuši radošo sētu Leiceiši, kur piedāvājam sadzīves ķīmijas, bišu vaska drānas veidošanas, papīra liešanas, sietspiedes un garšas darbnīcas. Tomēr, tā kā mums ir 17 hektāri zemes, sapratām, ka pieejamā zeme jāapsaimnieko arī citādāk, un nu ar vienu kāju esam iekšā arī lauksaimniecības darbos. 

    Ikdiena ir izaicinājumiem piepildīta. Nepieciešami lieli finanšu līdzekļi un, ja nav uzkrājumu, tad uzsākt dzīvi laukos ir grūti. Ja nav savas tehnikas, ir daudz sarežģītāk nopļaut zāli vai notīrīt sniegu. Tāpat, jo tālāk no pašvaldības ceļa dzīvo, jo sarežģītāk ir organizēt ceļa izbūves jautājumus. Lai ko darītu, pretī stājas kaudze ar aizpildāmiem dokumentiem un juridiskiem ierobežojumiem. Dzīvojot pilsētā, par to pat neiedomājāmies. Tomēr mēs esam apņēmības pilni turpināt iesākto un attīstīt savu radošo sētu tā, lai šeit būtu gan mūsu miera osta, gan iedvesmojoša vieta jebkuram atbraucējam.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē