• Labākais praktiskais materiāls žurijas balsojumā: Namiņš vasaras dzīvei

    Zelta spalva 2023
    Zane Blanka
    29. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No personiskā arhīva
    6/7Mana pieredze

    Mana pieredze

    «Salikām ar draugiem kā lego!»

    Mareks Brizga, uzbūvējis saliekamo dārza namiņu:

    Pirms septiņiem gadiem izlēmu, ka dārzā vajag namiņu. Tā kā tobrīd biju noslogots darbos, sapratu, ka pašam uzbūvēt būs ilgi, un izlēmu pirkt jau gatavu saliekamo variantu. Namiņu pasūtīju Igaunijā, jo tas pat ar visu piegādi tolaik bija lētāk par Latvijā ražotajiem analogiem. Man to piegādāja, sapakotu vairākās pakās, un triju dienu laikā kopā ar pāris draugiem paši salikām. Atceros, ka tikpat kā nebija jāizmanto skrūves vai naglas, jo tas bija saliekams kā tāds lego.

    Namiņu uzstādījām uz keramzīta blokiem, un pa vidu starp tiem un namiņu ir ruberoīds, kas nevada mitrumu no zemes. Sezonām mainoties, jūtu, kā namiņš pastaigā kādus četrus piecus centimetrus, jo arī zeme dārzā staigā, bet tas man netraucē. Ja gribētos stabilāku, būtu jārok un jābetonē pamati, bet nejūtu vajadzību to darīt.

    Tā kā namiņš paredzēts divu cilvēku – manām un sievas – vajadzībām, izvēlējāmies nelielu, ar kopējo platību 12 m2, kas ietver arī terasi. Uz tās vasarā izliekam galdiņu un krēslus un tur arī pavadām visvairāk laika. Iekšā ir dīvāngultas, galdiņš, neliels plaukts pie sienas, zem vienas gultas ir kaste, kurā glabājam dažādus dārza rīkus un citas lietas. Kādu brīdi pēc namiņa ierīkošanas iekšpusē ieliku arī krāsniņu, lai varam tur palikt visu gadu. Uz jumta ir saules paneļi, kas saražo elektrību, lai varam uzlādēt ierīces un ir gaisma. Ēst gatavojam ārā – tur man ir paša uzmūrēts grils, tāpat pēc vajadzības izmantojam arī tūrisma aprīkojumu – prīmusus ar degļiem. 

    Pārsvarā tur atpūšamies pa vasarām, bet arī ziemā vismaz piecas sešas dienas braucam tur padzīvot. Tas, ka tas atrodas Rīgas centrā (Lucavsalā), ir liela pievienotā vērtība – mums nav jābrauc ārpus Rīgas un jāīrē namiņi ārpusē, mums tas viss ir pašiem. Apzinos gan arī, ka šāds dārzs ar namiņu mūs attālina no lielāka lauku īpašuma, jo visus līdzekļus šobrīd ieguldām šeit. Līdz šim dārzs mums bijis vairāk atpūtai, nevis dārza darbiem, esam iztikuši ar četriem tomātu un gurķu stādiem, tik, cik paši varam apēst, bet šogad plānoju uzlikt siltumnīcu un audzēt kaut ko vairāk. Kaut kad arī uzbūvēšu šķūnīti, kur glabāt rīkus, kaut vai to pašu zāles pļāvēju.

    Cena namiņam, ņemot vērā šā brīža cenas, tolaik bija smieklīga – samaksāju 1800 eiro –, bet tas bija bez salikšanas un apdares, par ko maksāju papildus.

    Namiņu atveda pilnībā pabeigtu

    Laura Ošiņa, uzbūvējusi dārza moduļmājiņu:

    Kovida pirmajā vilnī izlēmām, ka mūsu 300 m2 nelielajā dārzā esošā vecā būdiņa jānomaina pret jaunu. Tas bija laiks, kad daudziem nebija skaidru darba plānu, un mums izdevās atrast meistaru Kuldīgā, kurš mūsu moduļmājiņu uzbūvēja lētāk nekā parasti – materiāli par pašizmaksu plus atalgojums par darbu. Namiņš tapa tieši tāds, kādu bijām izdomājuši, nevis kā standarta projekts. Tā kā dārzs atrodas vietā pie upes un ir vairāki apgrūtinājumi, kā tur būvēt, piemēram, šauri celiņi, pa kuriem varētu būt sarežģīti iebraukt, un arī applūstoša vieta, projekts nebija vienkārši realizējams. Mums tas sastāvēja no vairākiem posmiem. Kamēr meistars mājiņu būvēja pēc mūsu mēriem un prasībām, mēs paralēli dārzā izveidojām pamatus, uz kā to uzsēdināt, kā arī organizējām namiņa piegādi ar manipulatoru. Tā kā paredzam, ka gribētu šo mazēku kādreiz pārvietot, izvēlējāmies vienkāršu, demokrātisku pamatu veidu un uzsēdinājām to uz dzelzsbetona blokiem, kuru novietojums tika izplānots saskaņā ar namiņa nesošajām brusām. Namiņu atveda pilnībā pabeigtu un uzcēla uz pamatiem, uz vietas nekas nebija jāmontē vai jānaglo. Ir CSDD noteikumi, kādiem parametriem kravai jāatbilst, lai to var transportēt bez pavadošā transporta. Visu bijām izrēķinājuši tā, lai namiņa dimensijas atbilst izmēram, kuru var pārvadāt bez pavadošā transporta. Pirms pasūtījuma veikšanas sarunājām arī pārvadājumu uzņēmumu, lai viņi atbrauc un apseko vietu, vai vispār uz mūsu teritoriju kaut ko varēs piegādāt. Varēja, un tā mēs tikām pie sava namiņa. Vēlos uzsvērt, ka rūpīgs un profesionāls transporta pakalpojumu sniedzējs ir būtisks, lai iecerētais objekts tiktu droši atvests un precīzi nolikts iecerētajā vietā. No sirds iesakām KST Services transporta pakalpojumus.

    Namiņam ir 15 m2, un apdzīvojam to kuplā skaitā – esam divi pieaugušie un trīs bērni, viens gan vēl pavisam maziņš. Draudzenei, kura orientējas interjera lietās, palūdzu, lai palīdz ergonomiski izplānot iekārtojumu, tāpēc pirms namiņa būvdarbiem tika veikts pilns plānojums – logi, durvis, mēbeles, starpsiena. Līdz ar to mēs līdz pēdējai detaļai zinājām, kur mums kas stāvēs, sākot ar gultām, beidzot ar šķīvjiem. Bija vērts tik smalki visu plānot, citādi nevaru iedomāties, kā mēs visi varētu tur ērti satilpt. Namiņā mums ir guļvietas, gara lete, pie kuras strādāt, neliela nodalīta noliktavas telpa un biotualetes telpa. Namiņā nav virtuves, jo gatavojam tikai ārā, kur mums ir uzbūvēta āra virtuve. Jau projekta pasūtīšanas brīdī zinājām, ka vajag lielus nestandarta logus, lai būtu maksimāli daudz dienasgaismas, tā kā mums tur nav elektrības pieslēguma. Elektrībai gan izmantojam akumulatoru, kas var turēt kādas 3–4 nedēļas. 

    Dārzs un namiņš mums ir pavasara un ilgas vasaras vieta, ziemā tur nejūtam vēlēšanos braukt, tāpēc vismaz pagaidām neesam apsvēruši ierīkot krāsniņu, tas arī nozīmētu atteikties no esošā plānojuma. Namiņa izmaksas ir atkarīgas no ļoti daudzām vēlmēm, mēs iekļāvāmies aptuveni 5000 eiro, tas sevī ietver arī, piemēram, krāsošanas darbus, kvalitatīvas ārdurvis, skārda jumta risinājumu, siltinājumu, logus, ventilācijas sistēmu, lai ziemā nekas nepelē.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē