• Kuri mēsli labāki – no kūts vai veikala plaukta?

    Dārzs
    Līga Beināre
    6. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    2/6Kādi mēsli nopērkami veikalos?

    Kādi mēsli nopērkami veikalos?

    Pārsvarā vistu, zirgu un liellopu. Pie dzīvnieku izcelsmes mēslojuma var pieskaitīt arī zivju miltus un slieku humusu, ko beidzamajos gados izmanto arvien vairāk. Pēc struktūras un veida organiskie mēslojumi pieejami granulēti, griķu struktūras kompostēti, kā arī kūdrā iestrādāti, kas pēc konsistences atgādina zemi. Slieku humuss nopērkams kā šķidras konsistences izvilkums. Kuri labāki? Katram savi plusi un mīnusi…

    • Vistu mēsliem ir bagātīgāka koncentrācija, var lietot teju visiem augiem, izņemot tiem, kas novērtē skābu augsnes reakciju. Piemēram, krūmmellenēm nederēs.
    • Zirgu mēslus vislabāk izmantot pavasarī lecektīs vai siltumnīcās, jo tie vienlaikus ļoti efektīvi silda zemi un attiecīgi arī augus.
    • Liellopu mēsli ir universāli, tomēr atšķirībā no putnu un zirgu mēsliem ar drošu sirdi var iegādāties tikai tādus, kuriem zināma izcelsme. Liellopi vairāk tiek baroti ar antibiotikām, arī to barība ir ļoti dažāda. Tas viss kā nevēlamas atliekvielas var saglabāties lopiņa mēslos, ko pēcāk izkaisīsi savā dārzā. Piemēram, Latvijā nopērkami arī Indijā iegūti liellopu mēsli – tie tiek ievesti ar ražotājvalsts biosertifikātu, tomēr Eiropas standarti par drošu un nekaitīgu produktu manāmi atšķiras. 
    • Slieku humusu drīkst izmantot visiem augiem. Tas atveseļo, bagātina augsni un uzlabo tās struktūru. Humusvielas ir labvēlīga vide vajadzīgajiem mikrobiem, savukārt mikroelementu un makroelementu daudzveidība ir augiem viegli pieejamās formās. Stimulē augšanu un palīdz augiem tikt galā ar slimībām.
    • Zivju miltus arī drīkst izmantot visiem augiem. Sevišķi ieteicami tie ir krūmmelleņu mēslošanā, kurām nederēs citu veidu organiskie mēsli. To sastāvs ir bagāts ar mikroelementiem, kas stiprina saknes un nodrošina pilnu auga izaugsmi. Organiskais mēslojums ievērojami uzlabo augsnes īpašības, aizpildot to ar lietderīgiem mikroelementiem un nepieciešamajiem mikroorganismiem. Tie savukārt spēj uzlabot zemes ūdens un gaisa sastāvu, palielinot auglību. Droši var lietot skābu vidi mīlošiem augiem.
    • Pie dabiskajiem mēslojumiem var pieskaitīt arī lignosilīciju. Tas ir Latvijas Koksnes ķīmijas institūtā radīts dabīgs augu attīstības aktivizators, kas iegūts uz augu valsts izejvielu bāzes un ko var lielot jebkuriem augiem jebkādā augsnē. Līdzekļa aktīvās vielas veicina stādu apsakņošanos, stimulē sakņu sistēmas augšanu, palīdz augam veidot noturību stresa apstākļos (pārstādīšana, temperatūras maiņa), veicina ražību un uzlabo augļu garšas īpašības.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē