• Kā pēc ziemas sakopt avenes, lai vasarā būtu daudz lielu ogu?

    Avenes
    Sarmīte Strautiņa
    9. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    4/5Mēslo

    Mēslo

    Avenēm ļoti svarīgi, lai augsne būtu organiskajām vielām bagāta. Šim nolūkam kūtsmēslus augsnē iestrādā jau pirms stādīšanas, rēķinot apmēram 4–5 kg uz kvadrātmetru. Tāpat, lai avenes labi ražotu, tās jānodrošina ar slāpekli, kāliju un fosforu. Slāpeklis ir svarīgs gan jauno dzinumu augšanai, gan ogu aizmetņu veidošanai.

    Savukārt kālijs nepieciešams, lai veidotos laba ogu garša un augiem būtu izturība pret augšanas apstākļu radītajiem stresiem. Lai ogas būtu stingrākas, izturīgākas pret mehāniskiem bojājumiem un pelēko puvi, svarīgs arī pietiekams nodrošinājums ar kalciju. Tam ir arī svarīga loma ziedu apputeksnēšanās procesā. 

    Ar ko un cik daudz mēslot?

    Organisko vielu saturu jau esošā stādījumā var paaugstināt, apdobes joslā iestrādājot 3–4 kg satrūdējušu kūtsmēslu vai komposta uz 1 m2. Mēslojumu ierušina apdobē vai pārklāj ar mulčas kārtu. Organisko vielu saturu augsnē paaugstina arī regulāra mulčēšana ar organisko mulču (apvītinātu pļautu zāli, salmiem, satrūdējušām zāģu skaidām). Izvēloties mulčēšanai nesadalījušās zāģu skaidas, jāatceras, ka tās sadaloties sākumā patērē papildu slāpekli, tāpēc par trešdaļu jāpalielina slāpekļa deva.

    Ja mēslošanai izmanto minerālmēslus, slāpekli saturošu mēslojumu vajadzētu dot laikā, kad augsne sāk iesilt un atsākas intensīvāka sakņu darbība. Vislabāk vasaras avenes ar slāpekli saturošiem minerālmēsliem mēslot laikā, kad sākas pumpuru plaukšana (pumpuriem parādās zaļi galiņi), bet rudens avenes – laikā, kad virs augsnes parādās pirmie dzinumi.

    Skābākā augsnē augi labāk izmanto slāpekli nitrātu formā, bet sārmainākā – amonija formā. Lai amonija formas slāpeklis pārvērstos nitrātos, augsnes temperatūrai jābūt vismaz 5–10 grādiem. Vieglās augsnēs slāpekļa devu labāk sadalīt vairākām mēslošanas reizēm, pirmo reizi dodot pumpuru plaukšanas laikā, bet otro daļu īsi pirms ziedēšanas.

    Kālija nodrošinājums vissvarīgākais ir ogu aizmetņu augšanas un ogu nogatavošanās laikā. Kālija mēslojumu var dot agri pavasarī vai reizē ar slāpekļa mēslojumu.

    Mēslošanai var izmantot arī kompleksos mēslošanas līdzekļus. Biežāk izmantotais slāpekļa mēslojums ir amonija nitrāts (aptuvenā deva 13 g/m2). Kā kālija mēslojumu var izmantot kālija sulfātu (25–39 g/m2). Gan slāpekli, gan kāliju nodrošina kālija nitrāts (40 g/m2), bet to labāk dot pirms ziedēšanas.

    No kompleksajiem mēslojumiem pavasarī var lietot tādus, kuros NPK ir 10–10–20 vai līdzīga. Dārzkopības preču veikalos tiek piedāvāti arī speciāli avenēm paredzēti kompleksie mēslojumi.  

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē