• FOTO: Ko stādīt dārzā košam akcentam rudenī, ziemā un pavasarī

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    12. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia Commons
    12/12Dekoratīvās ābeles (Malus)

    Dekoratīvās ābeles (Malus)

    Dekoratīvajām jeb paradīzes ābelēm ir krāsainas lapas – no zaļām līdz sarkanīgām – un balti rozīgi, smaržīgi ziedi. Paradīzes ābolīši ir sūri un negaršīgi svaigai ēšanai, bet tos var izmantot kompotā. 

    Dekoratīvās ābeles iedala ogābelēs un purpurābelēs. Ogābeles ir 3–5 metrus augsti koki ar baltiem, dzelteniem, oranžiem vai gaiši sārtiem ziediem. Zied maijā, augļi ienākas septembrī. Augļi var būt līdz 1 centimetru diametrā. Purpurābeles ir 2–3 metrus augstas ar 2,5 centimetrus lieliem augļiem. Ziedi un arī augļi ir purpursarkani. Lapas tumši zaļas līdz sarkanīgi brūnas, spīdīgas. 

    Skaistas šķirnes

    • Dekoratīvā ābele ‘Royalty’. Liela vai vidēja auguma, lapas spīdīgas, krāšņas, tumši sarkanas, rudenī krāsojas sarkanas. Ziedi vīna sarkani, lieli, smaržīgi. Augļi sīki, tumši purpursarkani, gatavi gandrīz melni. 
    • Dekoratīvā ābele ‘Dolgo’. Maza auguma ar ovālu vainagu. Lapas lielas, gaiši zaļas. Ziedi lieli, baltā krāsā. Augļi sarkani, ovāli, ar saldskābu garšu, gandrīz nebirstoši.

    Kas jāzina audzējot?

    • Stādot ābeles, bedri ielabo ar kompostu, kūtsmēsliem un raugies, lai potes vieta nepaliktu zem augsnes. Ja stādi konteinerstādu, stādi tikpat dziļi, cik konteinerā.
    • Dekoratīvajām ābelēm ir smalkāki zariņi, bet tās var veidot tāpat kā visas ābeles. Punduršķirnes nav nepieciešams apgriezt, jo tās vainadziņu veido pašas. 
    • Aprīļa otrajā pusē, kad veidojas ziedpumpuri, profilaksei ziediņos vari ielaist trihogrammas – kukainīšus, kas iznīcina tinējus un smecerniekus. 
    • Ziemā sargā no grauzējiem, apliekot ar egļu zariem vai sietu.

     

    Pavasarī sakaltušos ābolīšus nolasi, lai nekavē ziedpumpuru attīstību. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē