• FOTO: Ko stādīt dārzā košam akcentam rudenī, ziemā un pavasarī

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    12. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    4/12Irbenes (Viburnum)

    Irbenes (Viburnum)

    Irbenes ir ātraudzīgi vasarzaļi vai ziemzaļi krūmi, kuru košās ogas ir ne vien izteiksmīgas, bet arī ēdamas un ļoti veselīgas. Sarkanās, sulīgās, skābi rūgtās ogas pēc salnām kļūst saldākas un mīkstākas, tomēr diez vai kāds tās garšas dēļ dēvētu par mīļākajām ogām. Savvaļā augošo irbeņu ogas ir vairāk rūgtas, kultūršķirnēm – ne tik rūgtas. Veselībai iesaka apēst 10–12 irbeņu ogu dienā! Plašāk sastopamās parastās irbenes (Viburnum opulus) krūms izaug 2,5–3 metrus augsts, tam ir stāvi, pārkareni zari. Zied jūnijā baltiem ziediem, bet rudeņos lapojums kļūst spilgti sarkans.

    Skaistas šķirnes

    • Parastā irbene ‘Roseum’ jeb ‘Schneeball’, tautā saukta par sniega bumbām, jo ziedot veido skaistas, baltas bumbveida ziedkopas. 2–4 m augsta.
    • Parastā irbene ‘Anny’s Magic Gold’. Lapas gaiši zaļas, augšpusē zeltaini dzeltenas. Rudenī iekrāsojas dzeltenas, oranžas un sarkanas. 1,5–2 m augsta.
    • Parastā irbene ‘Fastigiata’. Stāvs, kompakts vainags. Piemērota maziem dārziem. Lapas sarkanīgi zaļas. Zied no jūnija līdz jūlijam ar baltiem ziediem. 
    • Vilnainā irbene (Viburnum lantana) ‘Variegata’. 2–3 metrus augsta, zied no maija līdz jūnijam baltiem, gaiši dzelteniem ziediem. Lapas ar dzelteniem raibumiem. Augļi iegareni, koši sarkani, vēlāk spīdīgi melni.  

    Kas jāzina audzējot?

    • Irbenes stādi saulainā vietā ar vieglu noēnojumu. Tām patīk ar humusu bagāta, mitra smilšmāla vai mālsmilts augsne ar neitrālu augsnes reakciju, ko ielabo ar kompostu vai vistu granulām. 
    • Ziedēšanas laikā irbenes novērtē laistīšanu. Vari arī apkārt pakaisīt kūdru vai ierakt mazliet kūtsmēslu, taču ņem vērā, ka barības vielām pārbagātā augsnē spēks aizies lapās, nevis ogu veidošanā.
    • Rudenī irbenes kārtīgi apgriez, lielos vecos zarus saīsinot līdz pašai zemei, lai veidojas jauni.
    • Agri pavasarī nomiglo ar zaļajām ziepēm, lai lapas neapgrauztu lapgrauzis.  
    Irbenēm nevajag apgriezt zaru galus, jo ziedpumpuri un odziņas veidojas jauno dzinumu galos. 

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē