• Zilie dārgakmeņi – krūmmellenes

    Dārzs
    Ginta Auzniece
    14. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    4/7Sargā no sala

    Sargā no sala

    Ja temperatūra ziemā ir līdz mīnus 20 grādiem, mellenes to var izciest, tāds aukstums mēdz nodarīt pāri tikai auga virszemes daļai. Vienīgais – ja bijis slapjš rudens un auga saknes atrodas ūdenī ilgāk nekā divas nedēļas, tad gan pat nelielā salā augi iet bojā. Arī ja krūms nav nobriedis, tam sals ir ļoti bīstams.

    Tāpēc, ja krūmi, sākoties sala periodam, nav nometuši lapas vai tās nav iekrāsojušās sarkanas un zari nav stingri, uz ziemu krūmus vajadzētu piesegt.

    Vislabāk to darīt ar egļu zariem, saspraužot tos ap krūmu un tā viducī un veidojot tādu kā mežu. Var apkārt izveidot arī skuju žodziņu, bet nekādā ziņā krūmmellenes nedrīkst segt kā rozes – pieliecot zarus. Nedrīkst arī likt egļu zarus virs krūma un segt ar plēvi, mazliet jāļauj sniegam iekrist krūma viducī. Galvenais nolūks ir ierobežot vēju, tas arī paaugstinās temperatūru par 4–5 grādiem.

    Ja gadījumā ziemu sola ļoti aukstu, pāri mīnus 25 grādiem, krūmus var kārtīgi apraust ar sniegu. Visbīstamākās krūmmellenēm ir tādas ziemas, kad rudenī uznāk mazliet vēsums, ap mīnus 7 grādiem, un tad decembrī strauji kļūst silts un sāk raisīties ziedpumpuri. Arī man daži krūmi tajos decembra plus 12 grādos uzziedēja – augi modās no ziemas miega ar domu, ka atnākušais siltums liecina par pavasari. Bet tā nebija – pēc tam uznāca sals un ziediņi nosala. Un arī ogas, kas tajos varēja ieriesties.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē