• Zaļš paklājs zem kājām. Zāliena ierīkošana soli pa solim

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    14. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    2/7Ko sēt?

    Ko sēt?

    Pirmais, kas jāapdomā pirms zāliena sēšanas, – vai vēlies dekoratīvu mauriņu, kas domāts skaistumam, vai arī tādu, kas paredzēts intensīvai mīdīšanai. Pirmajā gadījumā jālūkojas pēc dekoratīvā zāliena sēklu maisījuma, kas bieži vien veikalos nopērkams tieši ar šādu nosaukumu. Otra versija ir sporta laukumiem paredzētais zāliens, kas iztur nopietnu noslodzi, bet tā dekoratīvās īpašības ir vidējas. 

    Zāliena sēklu veido dažādu zāles sugu maisījums, jo katra no sugām ir izturīga pret atšķirīgiem gaismas un lietošanas apstākļiem.

    Maisījuma pamatā ir trīs zāļu sugas.

    • Ganību airene (Lolium perenne) ir skrajceru apakšzāle (zāle, kas aizņem zelmeņa apakšējo daļu) ar platu lapojumu. Ātraudzīga un agresīva. Ļoti izturīga pret nomīdīšanu. Siltā laikā un atbilstošā mitrumā sadīgst jau 5–10 dienās, tāpēc mazāk dīgst nezāles. Dekoratīvās īpašības viduvējas, tāpēc dekoratīvā zāliena maisījumos tās saturs ir 10–20%, bet sporta zālienos 40–50%. Sausām un smilšainām vietām paredzētos maisījumos tā veido 10–25%.
    • Sarkanā auzene (Festuca rubra) ir stīgotāja apakšzāle ar smalku lapojumu. Tā ir ļoti dekoratīva. Lēnaudzīga, sadīgst 14–21 dienā. Iztur gan saulainas un sausas vietas, gan pacieš ēnu. Mazāk izturīga pret nomīdīšanu. Dekoratīvo zālienu maisījumos parasti izmanto 45–55%, sporta zālienos 10–20%, sausām un smilšainām vietām 15–30%, bet ēnainām vietām paredzētos maisījumos līdz pat 70%. 
    • Pļavas skarene (Poa pratensis) ir zema stīgotāja apakšzāle ar vidēji smalku lapojumu. Veido visblīvāko velēnu. Sadīgst 14–21 dienā. Labi aug vidējās un vidēji smagās augsnēs. Pacieš arī sausumu. Ēnā aug slikti, ēnainās vietās cieš no miltrasas. Ļoti izturīga pret nomīdīšanu. Dekoratīvā zāliena sēklu maisījumos pļavas skarenes saturs ir apmēram 15–30%, savukārt sporta zālienos 30–50%. 

    Kāpēc svarīgi sēt sēklu maisījumu? Ja pa zālienu tiks intensīvi staigāts, tad panīks sarkanā auzene, bet labi augs ganību airene un pļavas skarene. Ēnainā vietā panīks pļavas skarene, bet labāk jutīsies sarkanā auzene. Ja trūcīgāka augsne, tad labāk augs sarkanā auzene.

    Sausām un smilšainām vietām var iegādāties speciālu maisījumu, kam pievienota arī niedru auzene (Festuca arundinacea) 30–70% un aitu auzene (Festuca ovina) 10–20%. Tām ir smalks lapojums un pelēkzaļa krāsa. Šīs zālītes ir lēnaudzīgas un nav īpaši izturīgas pret nomīdīšanu. Toties pacieš sauli. Dekoratīvās īpašības būs viduvējas.

    Agrāk bija modē zāliena sēklām pievienot arī āboliņu, taču pēdējā laikā tas vismaz pilsētu dārzos ir izgājis no modes. Varbūt arī tāpēc, ka komplektā ar to nāk bites. Baltais āboliņš (Trifolium repens) parasti smilšainās augsnēs iesējas pats, taču var iegādāties arī īpašu zāliena sēklu maisījumu ar āboliņu. Tas labi iztur karstumu un sausumu. Piesaista gaisa slāpekli, un līdz ar to iegūst viss zāliens. Tas nozīmē, ka ilgtermiņā mauriņu vajag mazāk mēslot.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē