• Mūsdienīga guļbūve. Kāda tā ir?

    Māja
    Anna Brice
    28. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: no Dores fabrikas arhīva
    4/5Frēzbaļķu guļbūves

    Frēzbaļķu guļbūves

    Viens no vadošajiem koka māju ražotājiem Ziemeļeiropā, Latvijas uzņēmums Dores Fabrika, guļbūves izgatavo no frēzbaļķiem. «Lai arī mājas konstruktīvais risinājums ir sakņots tradīcijās un tā tiek būvēta līdzīgi kā tradicionālā guļbūve, būtiskākā atšķirība ir izmantotais materiāls un ražošanas tehnoloģija – guļbūve tiek ražota no frēzētām priedes vai egles koka līmbrusām jeb frēzbaļķiem ar patentētu dzeguļa stūra savienojumu,» stāsta uzņēmuma mārketinga vadītāja Kristīne Garklāva. 

    Ar ko tās atšķiras no koka karkasa ēkām? «Ar to, ka visas nesošās sienas ir pilnībā no koka, tas ir eksponēts gan no iekšpuses, gan ārpuses. Koka sienas var krāsot ar sedzošu vai daļēji sedzošu krāsu, arī atstāt dabiskajā tonī, apstrādājot ar aizsargpārklājumu pret UV starojumu. Ja šķiet, ka koka interjerā ir par daudz, nenesošo sienu apdari iespējams veidot no jebkura cita materiāla.» Frēzbaļķu mājas ir piemērotas moderniem arhitektoniskajiem risinājumiem – tajās var iestrādāt lielus logus, veidot telpas ar augstiem griestiem, neierobežoti variēt ar telpu plānojumu un izmēru, izbūvēt balkonus u. tml. Ir radīti arī jauni stūru savienojumi, kas ļauj brusas savienot nevis pamīšus, kā ierasts, izmantojot dzeguļa stūra savienojumu, bet vienā līmenī, saslēdzot tās taisni kopā vienu pret otru – kas atbilst arī minimālisma arhitektūrai un dizainam.»

    Tehnoloģiskie risinājumi

    Frēzbaļķis, kas ražots no līmēta koka brusām, ir izturīgs un stabils materiāls – līmbrusu konstrukcijām piemīt augsta slodzes nestspēja, tāpēc tās viegli var kombinēt ar stikla vitrīnām, telpās eksponēt griestu sijas – estētiskās iespējas un risinājumi ir ļoti daudzveidīgi.

    Arī šajā gadījumā tiek domāts par to, ka guļbūves sienas sēdīsies. Visās konstrukcijās, kuras nesēžas, bet ir savienotas ar guļbūves sienām, tiek iestrādāti speciāli slīdelementi, kas nodrošina sienu savstarpēju mijiedarbību, ļaujot sēsties sienām, neietekmējot pārējās mājas konstrukcijas. 

    Savukārt jumta konstrukciju un seguma izvēlē frēzbaļķu mājām nav ierobežojumu. Tiek liktas gan koka kopņu, gan spāru konstrukcijas – izvēle atkarīga no arhitektoniskā risinājuma un, protams, budžeta. Populārākais frēzbaļķu māju jumta segums ir betona dakstiņi un nereti arī valcēts metāla jumts.

    «Manuprāt, frēzbaļķu māju vairs nevajadzētu uzskatīt par nišas produktu. Piemēram, īpaši populāras šāda tipa mājas ir Somijā, kur gandrīz 25 procenti no visām uzbūvētajām privātmājām ir no frēzbaļķu konstrukcijām,» stāsta Kristīne Garklāva.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē