• Meli – apzinātie, neapzinātie, «baltie» un «melnie»

    Psiholoģija
    Ilze Olšteina
    4. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    5/10Meli un audzināšana

    Meli un audzināšana

    Protams, arī audzināšanai bērnības ģimenē ir spēcīga ietekme uz to, cik nopietnas problēmas cilvēkam sagādā melošana. Ja bijusi direktīva, stingra audzināšana, bailes no soda, tad bailes runāt atklāti, jo tāpat tevi nesapratīs, var būt ļoti dziļi iesakņojušās. Ja vecāki sodījuši bērnu tad, kad viņš atzinies savos melos, šāds solis arvien vairāk nostiprina uzvedību, kas stimulē teikt nepatiesību. Jo bērns gūst pārliecību, ka sods ir nevis viņa uzvedības, bet atklātības sekas. Tāpat, ja bērnības ģimenē gaisotne nav uzticēšanās pilna, nav tāda, ka viens otram var teikt: «Re, kā man nesanāca, re kā man gadījās!» un saņemt pretim sapratni, tas neveicina spēju būt atklātam. Arī perfekcionistam raksturīgie standarti, ka jābūt veiksmīgam, nedrīkst kļūdīties, var tikt iedēstīti jau bērnības ģimenē.

    Bērna galvā izveidojas pārliecība; ja kaut kas nav izdevies, labāk par to neteikt!

    Ja cilvēks šādi ieradis domāt un rīkoties kopš bērna kājas, pieaugušā vecumā šāda uzvedība jau ir kā otra āda. Viņš ik uz soļa kaut ko noklusē, samelo, bet pats to ne īsti ne pamana, ne apzinās.

    Tāpēc nevar apgalvot, ka cilvēks, kurš ikdienā melo vienā laidā, ar laiku mainās kā personība. Drīzāk otrādi – viņa personība nosaka, ka viņam tik daudz sanāk melot.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē