• Pavasara izaicinājums. Ak, saulīt, nenodari man pāri!

    Veselība
    Indra Ozoliņa
    6. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    3/7Kuru aizsarglīdzekli?

    Kuru aizsarglīdzekli?

    Saules aizsarglīdzekļu sastāvdaļas iedala divās lielās grupās: ķīmiskajos aizsargfiltros un fizikālajos aizsargfiltros jeb minerālfiltros. Vienkārši runājot, minerālfiltri absorbē vai atstaro saules starus, neļaujot ādai apdegt un nodarīt kaitējumu.

    Fizikālos aizsargfiltrus veido cinka oksīds, titāna dioksīds un citi neorganiskie savienojumi. Šie līdzekļi pēc konsistences ir biezāki un ķepīgāki nekā ķīmiskos filtrus saturošie, tāpēc dažiem varētu nepatikt. Tā kā fizikālos aizsargfiltrus uzskata par veselībai drošākiem, šādus līdzekļus labi būtu izmantot bērniem. Tomēr pētījumos pierādīts, ka augstāku un noturīgāku aizsardzības līmeni sniedz ķīmisko un fizikālo filtru kombinācija.

    Ķīmiskos aizsargfiltrus veido tādi organiski savienojumi kā avobenzons, oksobenzons un citi. Jā, tās ir ķīmiskas vielas, taču esmu pārliecināta, ka, izvēloties kvalitatīvus saules aizsarglīdzekļus no aptieku plauktiem, tu vari justies pilnīgi droši, ka nenodarīsi kaitējumu savai veselībai. Turklāt ir pieejama arī saules kosmētika alerģiskiem cilvēkiem.  

    Galvenais raudzīties, lai līdzeklis satur gan UVB, gan UVA aizsargfiltru. UVB starojums rada iedegumu, bet UVA starojums, laika gaitā uzkrājoties, veicina ādas audzēju attīstību.

    Vēlams izvēlēties pietiekami spēcīgu aizsardzību – SPF 30, kas aiztur 97 procentus UV starojuma, vai SPF 50, kas nelaiž cauri 99 procentus UV starojuma. Ja kāda ķermeņa vieta, piemēram, dzīstoša rēta, jāsargā vairāk, vari izmantot speciālus zīmulīšus ar lielāku aizsargfaktoru.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē