• Kā pareizi siltināt guļbūvi?

    Māja
    Santa.lv
    Santa.lv
    9. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    3/6Siltināšana no iekšpuses

    Siltināšana no iekšpuses

    Ja nu saimnieks ļoti vēlas saglabāt guļbūves fasādi neskartu, māju var siltināt no iekšpuses, tikai jāņem vērā, ka nedaudz samazināsies iekštelpu platība. Protams, siltinot iekšpusi, zaudēs glītās baļķu sienas, tomēr ir vērts apdomāt, vai ilgus gadus nekļūs apgrūtinoši, ik rītu pamostoties, redzēt vienu un to pašu zara vietu baļķī. Bet gaiša, līdzena siena būs patīkama vienmēr. Iekšpusi siltināt tāpat kā ārpusi nav racionāli. Var, protams, uzlikt latas un piepildīt ar vati, tikai tā no telpas puses būs blīvi jānoklāj ar tvaika izolācijas plēvi jeb vienkārši ar polietilēna plēvi, kas aiztur mitrumu, lai tas no mājas netiek sienās.

    Siltinājuma materiāls gan saglabāsies sauss, taču tā būs savā ziņā dzīve polietilēna maisā. Vai tas ir labi veselībai, ja mitrums netiek no telpas ārā dabiskā ceļā? Nē!

    Tādēļ jādara citādi. Ieteicams izmantot beramo ekovati un mīkstu kokšķiedras plāksni. Ekovate 80% sastāv no sasmalcināta avīžu papīra un 20% – no borskābes un boraka maisījuma. Svarīgi, lai mīkstās kokšķiedras plāksnes būtu piemērotas Latvijas apstākļiem. Plāksnes ražo gan Vācijā, gan Polijā un Igaunijā.

    Piemērotākas būs tās, kuru blīvums ir 240 kg/m3 un fasādes virsma – impregnēta. Dara sekojoši: ar beramo ekovati piepilda tukšumus starp apaļajiem baļķiem un ar industriālu skavotāju pie tiem piestiprina mīkstās kokšķiedras plāksnes (tās ir no visām pusēm aprīkotas ar spundes savienojuma elementiem). Veidojas gluda, skaista siena.

    Kad pirmā kokšķiedras kārta ir pielikta, veido otru kārtu – pagriež plāksnes pretējā virzienā (lai nav kopīgas šuves) un pieskavo pie iepriekšējās kārtas. Tad uz tās piešuj stiegrošanas tīkliņu – plastisku metāla (vai polimēra) sietiņu – un uz tā liek apmetumu, kas var būt dažāda biezuma un faktūras.

    Šāds iekšpuses siltinājums ir līdzvērtīgs apmēram 15 cm ārpuses siltinājumam. Rīģipsi uz šāda siltinājuma likt nav saprātīgi, jo tas ar kokšķiedras plāksnēm kaujas – rīģipsis labprāt uzņem mitrumu, kokšķiedras plāksnes to vēlas vadīt ārā, taču rīģipsis pretojas, neļauj, tāpēc šis materiāls ir lieks.

    Nākamā lapa

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē