• Lielākajai daļai pagājušonedēļ atklāto Covid-19 pacientu nav zināms inficēšanās avots

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    16. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Vairāk nekā pusei jeb kopumā 53% pagājušajā nedēļā atklāto Covid-19 pacientu patlaban nav zināms inficēšanās avots, žurnālistiem pavēstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

    Tas nozīmē, ka kopš novembra pirmās nedēļas – no 2. līdz 8.novembrim – ir pieaudzis to saslimušo īpatsvars, kuriem nav atrasti inficēšanās avoti. Savukārt no tiem 47%, kuriem inficēšanās avotu var atrast, lielākā daļa jeb 38% inficējušies ģimenes locekļu vidū. Vēl 19% inficējušies darbavietās.

    Epidemiologs vērsa uzmanību, ka ievērojami pieaudzis ārstniecības iestādēs inficējušos cilvēku īpatsvars. Ja vēl novembra pirmajā nedēļā šis īpatsvars bija 13,5%, tad patlaban tas jau ir pieaudzis līdz 17%.

    Izglītības iestādēs inficējušies 9% no visiem Covid-19 pacientiem, kuriem ir zināms inficēšanās avots. Vienlaikus SPKC eksperts uzsvēra, ka novērots arī pieaugums to Covid-19 pacientu īpatsvarā, kuri inficējušies privātos pasākumos.

    Patlaban 6% izsekojamo gadījumu inficēšanās avots ir saistīts ar privātu pasākumu.

    Eksperts skaidroja, – ja katrs otrais nezina, kur ir inficējies, piemēram, nav atradies darba vietā vai neviens kolēģis nav saslimis, atliek domāt, ka infekcija «noķerta» vietās, kur cilvēki vienkārši pulcējas. Viņš arī norādīja, ka daudzi aizvien nosacījumu par sejas masku lietošanu ievēro pavirši, proti, tās lieto nepareizi vai nelieto vispār, tādējādi pakļaujot citus riskam.

    Bērniem vecumā no 10 līdz 14 gadiem pēdējās divās nedēļās novērojams Covid-19 saslimstības pieaugums. Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs pastāstīja, ka skolās var novērot izmaiņas, kas notiek, ja tiek īstenoti ierobežojumi un piesardzības pasākumi, piemēram, kad skolas tiek slēgtas vai ir brīvlaiks.

    Šodien SPKC plāno veikt padziļinātu analīzi par vecuma grupām, tomēr jau tagad Perevoščikovs varot teikt, ka laikā, kad tika noteikti ierobežojošie pasākumi, pusaudžiem vecuma grupā no 15 līdz 19 gadiem saslimstība esot stabilizējusies. Pēc tam gan atkal esot novērots pieaugums, kamēr netika pasludināti jaunie ierobežojošie pasākumi. Tagad situācija šai vecuma grupā atkal esot stabilizējusies.

    Viņaprāt, kopumā situācija gan liecinot, ka cilvēki var inficēties ne tikai skolā.

    Savukārt vecuma grupā no 10 līdz 14 gadiem eksperts redzot, ka pēc saslimstības krituma pašlaik faktiski divas nedēļas novērojams «pietiekami intensīvs saslimstības pieaugums». Izteikti tas esot 11 un 12 gadu vecuma posmā.

    Perevoščikovs gan uzsvēra, ka tie ir provizoriskie dati, šodien vēl tos plānots «pārskatīt uzmanīgāk».

    SPKC pārstāvis atzina, ka arī maziem bērniem, kuri apmeklē bērnudārzus, ir vērojams neliels Covid-19 saslimstības pieaugums, bet tur kopējā saslimstība vēl esot pietiekami zema. Eksperts uzsvēra, ka līdz sešiem gadiem saslimstība ir krietni zemāka, nekā jebkurā cita vecuma grupā.

    Lūgts komentēt infekcijas izplatīšanos bērnu starpā, Perevoščikovs skaidroja, ka pētījumi liecina, ka bērni ir mazāk infekciozi, salīdzinot ar pieaugušajiem, kaut vīrusa daudzums pie akūtas infekcijas bērniem un pieaugušajiem ir līdzīgs.

    «Faktiski no bērniem slimība var izplatīties, bet retāk nekā starp pieaugušajiem,» teica Perevoščikovs, vienlaikus uzsverot, – ja bērnu skaits grupiņā ir neliels, tad ir daudz vieglāk ievērot distanci un vēdināt telpas, bet, ja klasē ir 30 bērni, tad to ievērot ir grūtāk. Ja telpā ir kāds Covid-19 pozitīvs audzēknis, tad vīrusa koncentrācija telpā pieaug.

    Kā ziņots, nedēļā no 2. līdz 8. novembrim 52% gadījumu varēja noteikt inficēšanās avotu. No visiem izsekojamajiem gadījumiem mājsaimniecībās bija inficējušies 37,4%, darbā – 23,4%, bet ārstniecības iestādēs 13,5%. Ja salīdzina ar nedēļu iepriekš, tad lielākās izmaiņas pirms nedēļas tika novērotas tieši ārstniecības iestādēs, jo pirms divām nedēļām šajās vietās bija inficējušies 8%.

    Tāpat aizvadītajā nedēļā 8,9% inficējušies izglītības iestādēs, 6% sociālās aprūpes centros, 2,2% privātos pasākumos, 0,9% atpūtas, izklaides pasākumos, 0,5% kultūras, reliģiskos pasākumos, 0,3% ieslodzījumā, 0,2% ar interešu izglītību saistītos pasākumos un 0,2% sporta pasākumos.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē