• Jau nākamnedēļ jauniešus iesauks obligātajā dienestā. Kā tieši tas būs?

    Armija
    Elza Krūmiņa
    19. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Jau 23. janvārī pirmo reizi Aizsardzības ministrija pēc nejaušības principa atlasīs tos puišus, kurus iesauks obligātajā valsts aizsardzības dienestā. Uzzini, kā notiks atlase un ko gaidīt tālāk.

    Aiz muguras ir pirmie divi iesaukumi Valsts aizsardzības dienestā Latvijas Nacionālajos bruņotajos spēkos. Pirmais iesaukums, kas dienestu uzsāka pērnā gada 1. jūlijā, uzņēma tikai brīvprātīgos. Otrajam 11 mēnešu iesaukumam jau bija plānots atlases kārtā izvēlēties puišus, kurus aicinās dienēt, tomēr arī šoreiz brīvprātīgo netrūka, tādēļ atlasi pēc nejaušības principa rīkot nevajadzēja. Savukārt trešajam iesaukumam gan tiks rīkota atlase.

    Kurus atlasīs?

    Pērn 1. decembrī uz trešo iesaukumu pieteicās 515 brīvprātīgie, no kuriem 320 tika atzīti derīgi dienestam. Tas nozīmē, ka valsts aizsardzības dienestā vēl jāpieaicina 150 jauniešus. Iesaucamie būs vecumā no 18 līdz 19 gadiem, jeb dzimuši laikā no 2005. gada 23. janvārim līdz 2006. gada 23. janvārim. Tāpat potenciālajiem iesaucamajiem ir jābūt deklarētiem Latvijā, bez sodāmības un smagām veselības problēmām, kā arī iesaucamais nedrīkst būt vienīgais aizbildnis vai apgādnieks bērnam. Dienestā neiesauks arī tos, kas vēl nav pabeiguši vidējās vai profesionālās izglītības iestādi. 

    Pavēstes par aicinājumu uz valsts aizsardzības dienesta veselības pārbaudi saņems 300 jaunieši. Tās tiks izsūtītas februāra sākumā. Jaunieši pavēstes saņems savos e-pastos vai kā ierakstītu vēstuli uz deklarēto adresi. Piecu dienu laikā saņēmējam ir jāsniedz atbilde – jāaizpilda anketa, kuru varēs nosūtīt elektroniski vai ar pasta starpniecību. Šī pavēste gan negarantē, ka jaunietim būs jādienē. Vispirms pavēstes saņēmējiem tiks veikta medicīniskā pārbaude NBS medicīnas centrā, kur ārsti izvērtēs, vai šos puišus vispār var aicināt uz dienestu. No tiem, kas veiksmīgi būs izgājuši medicīnisko pārbaudi, vēl vienas atlases rezultātā izvēlēsies 150, kam jau būs jāstājas valsts aizsardzības dienestā. Tiem, kas ignorēs pavēstes var draudēt administratīvais sods par izvairīšanos no dienesta.

    Kas notiks dienestā?

    Dienēšanas laiks ir 11 mēneši. Trešā iesaukuma dienesta sākums ir šā gada 19. jūlijs. Pirmās divas nedēļas ir adaptācijas laiks – šajā laikā jauniesaucamais no civilās dzīves pāriet militārajā pasaulē. Adaptācijas laikā jaunieši aprod ar jauno režīmu, ekipējumu, veic profilaktiskās pārbaudes, iepazīstas ar noteikumiem un vidi.

    Pēc divu nedēļu adaptācijas sākas pamatapmācību kurss. Tas ir ilgst desmit nedēļas. Šajā kursā jauniesaucamie apgūst visas pamata iemaņas, kas nepieciešamas karavīram – izdzīvošanu meža apstākļos, orientēšanos, ieroču apgūšanu un šaušanu, un citas prasmes. Tāpat šajā laikā jauniešiem būs jāuzlabo sava fiziskā sagatavotība.  

    Kad pamatapmācību kurss ir galā, tālāk seko speciālais kurss. Pamatojoties uz jaunieša izglītību, prasmēm un pieredzes tiek izvēlēta iesaucamā specialitāte. Tas nozīmē, ka atlikušie pieci mēneši no dienesta būs jāpavada dienējot vienībā, kur jau sagaida kolektīvās apmācības. Kursa laikā jauniešiem ir iespēja piedalīties arī starptautiska līmeņa apmācībās un braukt mācīties uz ārvalstīm. Piemēram, pērnā gada nogalē iesaucamie kopā ar profesionālā dienesta karavīriem devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Austriju.  

    Vai iesaucamais tiks uz mājām un nepazaudēs darbu?

    Pirmajās divās nedēļās, kad jaunieši iziet adaptācijas posmu, mājās doties nevarēs. Kad adaptācija būs galā un sāksies pirmās apmācības, iesaucamajiem sestdienas un svētdienas būs brīvas – tad varēs doties mājās atpūsties. Izņēmums ir īpašās apmācības, kas ilgst vairākas dienas pēc kārtas, ieskaitot brīvdienas.

    Ja jaunietis ir iestājies augstskolā vai strādā, tad pēc dienesta viņam ir garantēta vieta gan darbā, gan augstskolā.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē