Ēst, kas tīk, un piedzert, kas patīk. Jeb, kā precināt vīnu ar ēdienu

Divi vīnziņi – Raimonds Tomsons un Kaspars Reitups dalās pieredzē un pārdomās par vīna un ēdiena saderību un stereotipiem. Vai baltvīns tikai zivij un sarkanvīns vienīgi gaļai?
Aigars Nords
Foto: Shutterstock

vīna vārdnīca

RAIMONDS TOMSONS, Barents Wine Collectors vadītājs, 2017. gada Eiropas vīnziņu ­čempionāta uzvarētājs, 2018. gadā festivāla Riga Wine & Champagne laikā sasniedzis pasaules rekordu ­šampanieša atvēršanā ar zobenu, WSET Diploma programmas absolvents, Gada vīns žūrijas dalībnieks.

KASPARS REITUPS, restorāna Barents galvenais vīnzinis, Latvijas un Baltijas vīnziņu čempionāta uzvarētājs, 2019. gadā 23. labākais vīnzinis pasaulē, WSET Diploma programmas absolvents, Court of Master Sommeliers Certified Sommelier, Gada vīns žūrijas dalībnieks.

Sviestā nocepināta jūras mēle, piemēram, jāpapildina ar kaut ko tikpat leknu un riekstainu.

«Zini, kas vīna un ēdiena precināšanā mulsina visvairāk? Miecvielām piesātināti, jaudīgi sarkanvīni, kad tos mēģina sapārot ar proteīnu ziņā nabadzīgiem ēdieniem,» zūma kamerai pieplacis, mani tirda Eiropas čempions Raimonds Tomsons. Kad lūdzu šo tēzi iztulkot KLUBA lasītājiem saprotamā valodā, viņš iedegas. Savā praksē esot ne reizi vien pārliecinājies, ka jaudīgs barolo vai Jaunās pasaules kabernē trauslu precinieku (lasi – delikātu ēdienu) var izsmērēt tā, ka vakariņu dalībnieki nesapratīs ne ēdienu, ne vīnu. Vīniem kaušļiem pretī jāliek svara kategorijai atbilstoši ēdieni – piesātināti medījumi, cepeši, sautējumi, pasta vai cietie sieri. 

Ne mazāk svarīgs likums vīnu izprecināšanā, viņaprāt, esot augstas klases vīnus aristokrātus nemēģināt pārsteigt ar vēl izsmalcinātāku ēdienu. Jo cēlāks vīns, jo vienkāršāka preciniece jāmeklē. Jo sarežģītāka preciniece, jo vīns var atļauties būt pieticīgāks. Kurš spēlēs pirmo vijoli – vīns vai ēdiens – jānoskaidro vēl pirms laulībām. Ja jums par godu mājsēdē dzīvesbiedre uzmeistarojusi mūža ēdienu, nevajadzētu to aizēnot ar 1982.gada Château Pétrus. Un otrādi. Ja esat lēmuši, ka vakara nagla būs Pétrus, nemēģiniet galvu īpaši lauzīt par ēdienu. Atdodiet to sunim.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē