• Šortu etiķete – kā pareizi nēsāt šortus?

    Stils
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    19. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Nebaidies, neviens tevi par nepareizi izvēlētiem šortiem neaudzinās, jo striktas šortu etiķetes nemaz nav.

    5 mīti par šortiem

     Ar šortiem uz darbu neiet

    Tāds kategoriskums mūsdienās vairs neder. Vēstures grāmatās lasām, ka savulaik sievietes nedrīkstēja vilkt bikses, bet tagad ir brīvdomātāju laiks, turklāt arī darbi ir ļoti dažādi – kāds strādā bankā, cits tipogrāfijā vai brauc ar traktoru. Tiesa, arī lietišķā apģērba izvēle kļūst arvien demokrātiskāka. Kovidlaiks krietni paplašināja tieši lietišķā apģērba etiķetes robežas, jo pierādījās, ka to pašu darbu, ko pirms tam darīja tikai birojā un tikai lietišķā apģērbā, var izdarīt arī mājās, ceļā un verandā. Apģērbs neietekmē profesionalitāti – tas, kas ir galvā, nav tas pats, kas mugurā. Tiesa, cilvēks ar apģērbu sevi joprojām prezentē, bet viņš pats izvēlas – kā. Tomēr jāatceras, ka, ejot sabiedrībā, jāizvēlas apģērbs, kas nedemonstrē klaju iedomību vai vienaldzību par to, kā tev līdzās jūtas citi, – jauniešu tusiņš nav tas pats, kas opja 90 gadu jubileja, darbs birojā vai sestdienas vakars pie jūras.

    Pārāk īsi šorti ir nepieklājīgi

    Tā gluži nav – viss atkarīgs no vietas un laika. Ja nezini, vai šortu garums konkrētajai vietai un laikam ir pieņemams, izmanto šādu formulu. Uzvelc šortus, nostājies pie spoguļa un pajautā sev: vai man šķistu pieņemami, ja sieviete uz to pašu vietu tai pašā laikā dotos tik īsos svārkos, kādi ir manis izvēlētie šorti? Ja saki jā – ej! Tātad: pludmalei vai ballītei noteikti uzvilksi īsākus šortus, ikdienā – garākus.

    Šortos ir vēsāk nekā biksēs

    Nē, tā nav. Saulainā dienā plāna auduma garajās biksēs noteikti būs vēsāk, jo šortos saule svilinās kājas. Āfrikā un Emirātos cilvēki staigā nosegti, lai neapdedzinātos, un arī Latvijas saulē var apdegt.

    Šorti piestāv visiem

    Protams, ja vien izvēlas augumam atbilstošu modeli. Garajiem un slaidajiem piestāvēs lielākā daļa modeļu, savukārt apaļīgajiem labāk izvēlēties šortus līdz celim ar kabatām, augšdaļā velkot auduma kreklu ar uzrotītām piedurknēm. Un vēl atceries – jo augstāks šortu viduklis, jo kājas izskatīsies garākas, bet, ja liksi T kreklu virs šortiem, masīvāka izskatīsies ķermeņa augšpuse. Ja gribi pirkt šortus, bet nespēj izvēlēties, pērc vienkrāsainus vai, vēl labāk, džinsa auduma šortus – drīzāk garākus nekā īsākus, jo tad atkarībā no situācijas, vietas un laika varēsi tos uzlocīt vai nolocīt. Ja apniks būt tik pareizam, džinsa šortiem nogriezīsi staru galus un paārdīsi malu, lai izveidojas kāda bārksts. Un, ja kas, šortu galus var atšūt tieši tāpat kā garajām biksēm – reizēm arī vienam centimetram ir nozīme.

    Šorti sader tikai ar dažiem apģērbiem

    Tu domā, ka tie jāvelk kopā tikai ar T kreklu, polokreklu vai kreklu ar īsām piedurknēm? Tā nav! Komplektējot apģērbu, jāatceras vien tas, ka šorti ir brīvā stila jeb casual apģērbs. Vilkt šortus kopā ar, piemēram, svinīgu uzvalku, var atļauties tikai puika savā bērnudārza izlaidumā. Tikmēr šortus ar auduma žaketi var mierīgi vilkt – svarīgs ir koptēls: lai tas, kāds tu esi, saskan ar tavu apģērbu. Ja nevari izdomāt, ar ko šortus sakombinēt, paskaties, kā tas izdodas citiem. Visaktuālākās tendences vari noskatīties, ierakstot vajadzīgos atslēgas vārdus interneta modes žurnālos, piemēram, Vogue vai GQ vai iedvesmojies no pirmavotiem modes dizaineru (Armani, Versace u.c.) vietnēs. Tur redzēsi aktuālāko no aktuālākā.

    Ar apdruku

    Šovasar īpaši aktuāli ir plati, brīvi šorti līdz puslielam. Nebaidies no ziedu apdrukām! Šādi šorti liecinās par atvērtību un drosmi.

    Kombinē ar vienkrāsainu apģērbu, ko izvēlies, pieskaņojot kādai no šortu raksta krāsām.

    Cino

    Čino bikšu saīsināta versija. Visdažādākajās krāsās un toņos. 

    Valkā tāpat kā čino bikses: ar polokrekliem, adījumiem, loferiem, hūdijiem vai žaketēm.

    Cargo

    Viena no šīs vasaras karstākajām aktualitātēm – cargo jeb strādnieku tipa šorti ar kabatām.

    Tos var kombinēt ar T kreklu vai polokreklu, papildinot ar virskreklu vai žaketi un slēgtām sandalēm.

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē