• Mīti un patiesība par krūšu palielināšanu

    Reklāmraksts
    8. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Skaistas un veselas krūtis ir sievišķības simbols. Ja daba sievieti ir apdalījusi vai arī dzīves laikā krūšu izskats ir mainījies, mūsdienās tam ir risinājums. Tomēr par plastikas ķirurģiju sievietēm joprojām ir daudz neskaidru jautājumu.

    Īsumā par krūšu korekciju

    KONSULTĒ DR. MARTA TAURĪTE, Latvijas Mikroķirurģijas centra sertificēta plastikas ķirurģe.

    Visbiežāk krūšu palielināšanas operāciju vēlas veikt sievietes ar iedzimtu hipoplāziju (krūtis ir izteikti mazas), krūšu asimetriju, kā arī pēc krūšu apjoma zuduma un noslīdējuma, kas bieži saistīts ar bērniņa zīdīšanu vai organisma novecošanas procesiem.

    Šobrīd ir pieejami vairāki krūšu plastikas korekcijas risinājumi.
    *Ja sievietei ir gana daudz savu krūts dziedzeru audu, bet viņas sūdzības ir par krūšu noslīdējumu un lieko ādu un viņa nevēlas implantus, operācijas gaitā iespējams pacelt krūtis, izceļot krūšu augšējo polu un atjaunojot to dabīgo novietojumu un formu. Šo operāciju visbiežāk izmanto jaunās māmiņas pēc bērna zīdīšanas perioda.

    DR. MARTA TAURĪTE, Latvijas Mikroķirurģijas centra sertificēta plastikas ķirurģe

    *Otra krūšu korekcijas metode ir taukaudu injekcijas, kas iegūtas no pašas pacientes audiem. Tās bieži izmanto rekonstruktīvajā ķirurģijā, lai koriģētu krūšu deformācijas un novērstu rētošanās riskus, kā arī piešķirtu audiem papildu apjomu. Taukaudu injekcijas estētiskajā ķirurģijā visbiežāk izmanto kombinācijā ar implantu ievietošanu, ja āda dekoltē zonā ir plāna un ir nepieciešams veidot dabisku audu pāreju implanta zonā. Injekcijas palīdz arī nedaudz atjaunot krūšu tvirtumu. Tauku injekcijas krūšu palielināšanai parasti neizmanto.

    *Populārākais risinājums ir krūšu palielināšana ar silikona implantiem. Šī operācija sniedz visparedzamāko rezultātu. Implanti ir dažādi: apaļi, pilienveida, ar vairākām augstuma projekcijām. Izvēloties piemērotāko, noteikti jāuzticas ārstam. Jo tikai ārsts var izvērtēt, cik daudz dziedzeraudu krūtīs ir saglabājušies, kāds ir pacientes ādas biezums, krūškurvja platums, iespējamās deformācijas un citas anatomiskas īpatnības. Ņemot vērā šos datus, kā arī uzklausot pacientes vēlmes, tiek izvēlēts implanta optimālais lielums un forma.

    Ir divas opcijas, kur novietot krūšu implantus. Zem krūts dziedzera fascijas implantu var novietot sievietēm, kurām ir pietiekami daudz audu, kas pārklāj implantu. Ja krūšu audi ir zaudējuši tilpumu un ādas slānis kļuvis plāns, implantu iesaka novietot daļēji zem krūšu muskuļa, daļēji zem krūšu dziedzeraudiem. Šādi iegūtais rezultāts būs stabilāks un arī dabiskāks. Šo implanta novietojumu īpaši iesaka vēl nedzemdējušām sievietēm, lai nākotnē implants radītu mazāku spiedienu uz krūts dziedzeraudiem.

    Operācijas galarezultātu parasti redz pēc trim četriem mēnešiem

    Krūšu palielināšanas operācija ilgst līdz stundai, pacientei esot vispārējā anestēzijā. Turpmāko diennakti jāuzturas stacionārā, lai mazinātu ikdienas aktivitātes un, ja nepieciešams, nodrošinātu pacienti ar spēcīgākām pretsāpju zālēm. Pēc tam mēnesi rekomendē valkāt speciālu kompresijas krūšturi ar jostu, izvairīties no fiziskām aktivitātēm, kurās iesaistīti krūšu muskuļi. Operācijas galarezultātu parasti redz pēc trim četriem mēnešiem.

    Krūšu korekcijas operācija, kur krūts forma, apjoms un krūšu augšējais pols tiek izveidoti no pašas sievietes audiem, ilgst trīs četras stundas. Pēc šīs operācijas ir jārēķinās ar enkurveida rētu. Divas nedēļas pēc operācijas var saglabāties tūska un apsārtums, bet apmēram pēc trim mēnešiem krūtis iegūst dabisku izskatu.

    Mīts vai patiesība?

    1. Ar krūšu implantiem nevar panākt dabisku krūšu izskatu.

    Tas ir mīts, kas radies no agrāko laiku pieredzes, kad, neuzticoties ārstiem, sievietes uzstāja uz lielākiem un augsta novietojuma profila implantiem, kas neatbilst viņu ķermeņa proporcijām. Patiesībā tieši krūšu plastikas operācijas ar implantu ievietošanu spēj nodrošināt visparedzamāko, ilgnoturīgāko, kā arī ļoti dabisku rezultātu. Ja implants tiek izvēlēts, ņemot vērā sievietes krūškurvja īpatnības, krūts dziedzeru daudzumu, mīksto audu klājuma biezumu, tad ne tikai vizuāli, bet arī uz tausti iespējams iegūt dabisku rezultātu.

    Griezuma vieta, pa kuru tiek ievietots implants, nav garāka par četriem pieciem centimetriem, turklāt visbiežāk tā tiek paslēpta krokā zem krūts – pusotra gada laikā tā kļūst gandrīz neredzama. Ir pieejamas vairākas metodes, kas palīdz rētai labāk uzsūkties. To var apstrādāt ar silikonu un hialuronskābi saturošiem geliem, silikona gela plāksterīšiem, masāžām. Ja rēta pēc pusotra gada tomēr nav izbalējusi, to var dzēst ar mikropigmentācijas vai lāzera palīdzību.

    2. Krūšu implanti ir mūžīgi.

    Zinātniskie pētījumi pierāda, ka implanta mūžs ir 10–20 gadi. Piecus gadus pēc implantu ievietošanas ar katru gadu pieaug implanta plīsumu un kontraktūru (apkārtējo audu sabiezējuma) risks. Pat ja implantam nebūs nekādas vainas, jārēķinās, ka mūsu ķermenis mainās. Piemēram, sievietei krūšu implants tiek ievietots pirms grūtniecības, bet pēc gadiem, kad bērni zīdīti ar krūti, tās noslīd. Arī novecojot krūšu audi (tāpat kā audi citviet ķermenī) noslīd. Lai atjaunotu krūšu dabisko pozīciju, būs nepieciešama jauna korekcija. Pēc pieredzes varu teikt, ka krūšu korekciju pēc implantu ievietošanas sievietes atkārto vidēji pēc 10 gadiem: ar implantu nomaiņu pret lielāku vai tāpēc, ka nepieciešama audu pacelšana vai formas korekcija.

    3. Implanti plīst vienīgi smagu traumu dēļ.

    Tik viegli implanti neplīst, taču jārēķinās, ka mūsu organismam var būt dažādas reakcijas uz svešķermeni. Parasti organisms izveido ap implantu tā saukto kapsulu – norobežo to ar jauniem audiem. Lai organisms neveidotu aktīvu pretreakciju, mēnesi pēc operācijas svarīgi ievērot saudzīgu režīmu – nestaipīties, nevingrot, izvairīties no smagiem fiziskiem darbiem. Ja sieviete to neievēro, kapsula ap implantu var izveidoties nevienmērīga: stiepjoties, ko smagu ceļot, operētajā vietā var rasties mikroplīsumi, kas organismam liek izveidot vēl biezāku kapsulu, kura savukārt arvien stiprāk spiedīs uz implantu. Ja audi sabiezē, implantam atvēlētās vietas kļūst mazāk un tas var izveidot kādu krunku, kas rada apvalku savstarpēju berzi un gadu gaitā var sabojāt implantu.

    Ievietojot implantus, ik pēc diviem gadiem iesaka izmeklēt krūtis ar ultrasonogrāfiju, lai pārliecinātos gan par krūšu veselību, gan to, vai ar implantu viss ir kārtībā. Sievietes varu nomierināt: silikons, ar kuru šobrīd tiek pildīti implanti, ir ļoti kvalitatīvs un biezas konsistences – tas nevar viegli iztecēt pa visu krūti. Tomēr jebkurā gadījumā, ja pēc 10–15 gadiem ir jāveic krūšu atkārtota korekcija, speciālisti drošības nolūkos iesaka veco implantu mainīt pret jaunu.

    4. Krūšu implanti izraisa ļaundabīgas slimības.

    Pētījumos pierādīts, ka implantu ievietošana nerada onkoloģisku risku. Tāpēc arī sievietēm pēc krūts vēža viens no krūšu rekonstrukcijas veidiem – izmantojot implantus.

    Taču, kā pret jebkuru svešķermeni, arī pret implantu organismā var veidoties pretreakcija. Klasiska pēcoperācijas izpausme ir krūšu palielināšanās, apsārtums, lieka šķidruma veidošanās. Parasti sūdzības  pāriet, īslaicīgi lietojot pretiekaisuma līdzekļus. Tomēr riska grupā ir sievietes ar autoimūnām slimībām: mūsdienās diemžēl palielinās to cilvēku skaits, kuri cieš no reimatoīdām, saistaudu un ādas autoimūnām slimībām (piemēram, psoriāzes un dažādām alerģijām) – tas nozīmē, ka organisms funkcionē paaugstinātas jutības stāvoklī. Šajā gadījumā pārmērīga reakcija būs pret jebkuru svešķermeni, arī zobu implantiem, locītavu protēzēm un pat medicīnisko diegu. Pats implants nevar izraisīt autoimūnu slimību, bet tas var aktivizēt procesus, kas iepriekš organismā snauduši. Šī iemesla dēļ pirms operācijas ārstam ir godīgi jāizstāsta par visām savām kaitēm.

    5. Krūšu formas korekcija garantē sievietes psiholoģisko labsajūtu.

    Praksē ir pierādīts: ja sieviete ļoti komplekso par savām mazajām vai formu zaudējušajām krūtīm un tāpēc nejūtas pilnvērtīga, krūšu operācija var atrisināt šo jautājumu un palīdzēt sievietei atgūt pašapziņu. Tomēr pirms operācijas ir būtiski saprast, vai ar krūšu operācijas palīdzību sieviete necenšas atrisināt kādu dziļāku psihoemocionālo diskomfortu. Dažkārt sieviete cieš no slēptas depresijas un cer, ka krūšu korekcija palīdzēs viņai atgūt dzīvesprieku. Tā nenotiek – plastikas ķirurģija neārstē mentālas slimības vai dziļākus psiholoģisku iemeslu izraisītus kompleksus.

    Speciālista komentārs

    Dr. med. Kalvis Pastars, plastikas ķirurgs, Latvijas Mikroķirurģijas centra vadītājs:

    «Mūsdienās plastikas ķirurģija sniedz plašas krūšu korekcijas iespējas. Krūšu korekcijas operācijas ietver krūšu pacelšanu (mastopeksija), palielināšanu (augmentācija), samazināšanu (redukcija, mammoplastika) un krūšu rekonstrukciju. Katra sieviete ir unikāla, tāpat kā viņas problēma var būt unikāla. Dažreiz ģenētika nospēlē savu lomu, un sievietei ir mazas krūtis, bet viņa visu mūžu sapņo par krūšu palielināšanu. Vai otrādi – pārāk lielas krūtis, kas var izraisīt muguras sāpes un ierobežo sievieti sporta vai citu aktivitāšu izvēlē.

    Krūšu korekcija var atrisināt daudzas problēmas

    Daudzām sievietēm pēc mazuļa barošanas ar krūti pirmā vēlme var būt krūšu korekcija vai pacelšana. Savukārt tās, kas pārcietušas krūts vēzi, vēlas atjaunot visu vai krūts daļu pēc vēža ārstēšanas, veicot krūts rekonstrukciju.

    Protams, krūšu operācijas popularitāte rada mītus. Ir svarīgi apzināties savu problēmu un atrast plastikas ķirurgu, kuram varat uzticēties un kurš atklāti un detalizēti atbildēs uz visiem jautājumiem – gan par operācijas gaitu, gan arī pēcoperācijas periodu un sagaidāmo rezultātu.»

     

    Vairāk informācijas par pakalpojumiem:

    https://www.mikrokirurgija.lv/pakalpojumi/kosmetiska-kirurgija/krusu-palielinasana

     

    Sadarbībā ar:

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē