• 5 atbildes par maksājumu karti bērnam

    Reklāmraksts
    6. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Mūsdienās bērni redz, ka mamma un tētis arvien biežāk nevis norēķinās ar skaidru naudu, bet maksā ar karti. Protams, dēli un meitas var mācīties no vecākiem, bet vēl vērtīgāka pieredze ir tiem bērniem, kam vecāki iespējami agrīnā vecumā sagādā pašiem savu maksājumu karti. Konsultē Karīna Kulberga, Swedbank Privātpersonu pārvaldes vadītāja, divu dēlu mamma.

    Kāpēc bankas karte ir labāka par skaidru naudu?

    Sava bankas karte bērnam ir liels prieks un lepnums, jo viņš kļūst patstāvīgāks un sper pirmos soļus finanšu pratībā. Savukārt vecākiem ir mierīga sirds, jo kartē nauda glabājas daudz drošāk nekā maciņā. Turklāt,  izmantojot Swedbank mobilo lietotni viedtālrunī, bērns jebkurā laikā var apskatīties, cik naudas palicis kontā. Ja gadās, ka naudas pietrūkst, ar vienu klikšķi to var vecākiem paprasīt un jau pēc mirkļa saņemt savā kontā. Vai arī nesaņemt, ja mamma vai tētis neuzskata lūgumu par pamatotu.

    Norēķinu kartes piedāvā arī dažādus budžetu plānošanas rīkus. Piemēram, Swedbank internetbankā un mobilajā lietotnē izmantojot rīku Mans budžets, gan jaunieši, gan vecāki var izsekot tēriņu sadalījumam dažādās kategorijās un izvērtēt, kur varētu ietaupīt. Tāpat var noteikt limitus dažādām kategorijām, tā kontrolējot izdevumus.

    Cik gados bērns var saņemt savu bankas karti?

    Bankas noteikumi paredz, ka pie savas pirmās kartes bērns var tikt, sasniedzot sešu gadu vecumu, taču vecākiem ieteicams izvērtēt, vai bērns jau saprot naudas nozīmi un vērtību un spēj veikalā iepirkties patstāvīgi.

    Ir vecāki, kas pirmo naudas karti bērnam sagādā, uzsākot skolas gaitas pirmajā klasē. Swedbank pieredze rāda, ka šobrīd jau 94% bērnu vecumā no 6 līdz 15 gadiem, kam vecāki atver kontu, tiek pieteikta arī norēķinu karte.

    Kā visērtāk sagādāt maksājumu karti bērnam?

    Lai iegūtu maksājumu karti, vispirms vajadzīgs bankas konts.

    Lai atvērtu kontu bērnam (6–15 gadu vecumā), viņam jābūt pasei vai eID kartei. Ja bērna pase vai eID karte izdota Latvijā, kāds no vecākiem vai aizbildņiem kontu bērnam var atvērt bez viņa klātbūtnes attālināti, aizpildot pieteikumu Atvērt kontu savam bērnam internetbankā, sadaļā Kļūt par klientu, vai kādā no tuvākajām Swedbank filiālēm. Attālināti atvērt kontu bērnam var jau esošie Swedbank klienti ar pieeju internetbankai un pieejamām drošām autentifikācijas iespējām – Smart-ID QES vai e-ID ar elektronisko parakstu. Ja bērna pase vai ID karte izdota ārvalstīs, jādodas uz filiāli kopā ar bērnu. Nepieciešamie dokumenti, dodoties uz filiāli, ir bērna pase vai eID karte, vecākam vai aizbildnim – pase vai eID karte, kā arī aizbildniecību apliecinošs dokuments (piemēram, dzimšanas apliecība).

    Jaunieši no 16 gadu vecuma kontu var atvērt paši, kļūstot par bankas klientiem bez vecāku iesaistes. Līdz ar konta atvēršanu ērti pieteikt karti internetbankas sadaļā Kartes.

    Kādu norēķinu karti izvēlēties?

    Swedbank bērniem un jauniešiem piedāvā divas norēķinu kartes – Swedbank ISIC un Swedbank maksājumu karti.

    Swedbank ISIC karte ir viena no skolēnu un studentu visvairāk pieprasītajām kartēm, jo tai ir daudz priekšrocību. Vienlaikus tā ir arī starptautiski atzīta skolēna vai studenta apliecība, ar kuru ir pieejamas atlaides vairāk nekā 550 vietās visā Latvijā (piemēram, Spotify, Ezītis miglā, McDonald’s, Jānis Roze u. c.) un 150 000 vietās visā pasaulē. Lai saņemtu Swedbank ISIC karti, jābūt vismaz sešus gadus vecam un jāmācās kādā no Latvijā akreditētām mācību iestādēm.

    Savukārt Swedbank maksājumu karte ļauj norēķināties veikalos un internetā, pievienot karti dažādām viedierīcēm, kas atbalsta bezkontakta norēķinus. Šī karte piedāvā iespēju pieslēgt tādu funkciju kā Krājrīks, kas pēc katra pirkuma tev nemanot krājkontā uzkrās naudu.

    Ko maksājumu karte māca bērnam un jaunietim?

    Norēķinu karte palīdz veidot atbildīgu attieksmi pret vērtībām. Mūsdienās bērni un jaunieši daudz labprātāk dod priekšroku maksājumiem ar karti vai viedierīci, nevis skaidru naudu. Norēķinu karte un rīcība ar to ir pirmā svarīgā dzīves skola mūsdienu finanšu pasaulē, kurā lielākā daļa ikdienas tomēr notiek, operējot ar it kā neredzamiem finanšu resursiem, – algu saņemam bankas kontā, veikalā visbiežāk maksājam ar karti, uzkrājumu kādai vajadzībai vai lietai veidojam krājkontā, investējam naudu digitāli utt. Līdz ar to arī jaunietim svarīgi saskarties ar digitālo pasauli ne tikai videospēlēs, bet arī reālajā dzīvē. Kā reiz teicis kāds finanšu eksperts: «Labāk kļūdīties vēl pusaudža vecumā, nevis pēc 30 gadiem, kad viena kļūda varētu rezultēties zaudējumos vairāku tūkstošu apmērā.»

    Kartes lietošanas zelta likumi

    Iemāci bērnam!

    Sargi PIN kodu! Ievadot PIN kodu, vienmēr pārliecinies, lai kodu nespētu saskatīt neviens cits. Ja nepieciešams, aizsedz taustiņus ar otru roku. PIN kods ir kartes galvenā drošības atslēga, ko nedrīkst teikt nevienam, pat ne labākajam draugam vai draudzenei, arī brālim vai māsai ne. Nekad neturi savu PIN kodu makā, kurā glabā karti, un neieraksti to mobilajā telefonā. Ja PIN kods piemirsies, to ērti un ātri vari apskatīt Swedbank mobilajā lietotnē.

    Karte – tikai tava. Nekad nedod citiem maksājumu karti − ne draugiem, ne radiem, ne paziņām. Banka to izsniegusi tev, un tas nozīmē, ka tikai tu drīksti ar to rīkoties. Arī par kartes drošību esi atbildīgs tikai tu pats, nevis, piemēram, mamma vai tētis.

    Glabā kā acuraugu! Vienmēr atceries paņemt savu karti veikalā pie kases vai bankomātā.

    Sargā kartes datus! Pat ja pie savas maksājumu kartes esi ticis nesen un ļoti vēlies padižoties ar to draugiem, nelielies ar to lieki. Uz kartes redzamais numurs ir konfidenciāls, tas nozīmē – slepens.

    Ja pazaudēji karti – neslēp! Nekavējoties pastāsti par to saviem vecākiem. Viņi parūpēsies, lai karti slēgtu un neviens nevarētu iztērēt tavu naudiņu.

    Uzmanies no krāpniekiem! Banka nekad tev nezvanīs un nesūtīs īsziņu, lūdzot kādus pieejas datus. Ja saņem šādu zvanu, e-pastu vai īsziņu, parādi to vecākiem un kopā sazinieties ar banku!

    Maksāju tikai ar telefonu

    Lietotāju pieredze

    Ernests Valbahs (15 gadi), hokejists, Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas 9. klases skolēns:

    «Swedbank ISIC karti izmantoju jau vairākus gadus. Noskatījos, ka maniem draugiem tāda ir, pastāstīju vecākiem, un viņi sagādāja karti arī man.

    Tiklīdz saņēmu maksājumu karti, uzreiz sāku izmantot Swedbank mobilo lietotni, lai varu maksāt ar telefonu. Tas ir ļoti ērti: man jābūt tikai telefonam, tātad jādomā tikai par vienu lietu, nevis gan par telefonu, gan maku – ir tukšas kabatas, līdz ar to mazāks risks kaut ko pazaudēt vai aizmirst.

    Spēlēju hokeju, mūsu HS Rīga 2008 komanda regulāri dodas uz spēlēm Somijā un citās valstīs. Mums ir noteikumi, ka turnīra laikā telefoni glabājas pie trenera, tāpēc ārzemēs norēķinos ar skaidru naudu vai Swedbank ISIC karti – tad gan ņemu to līdzi. Ja karti izmanto reti, pirms tam obligāti jāpārbauda, vai nav aizmirsusies parole. Telefonā jaunieši parasti autentifikācijai izmanto pirksta nospiedumu vai sejas atpazīšanu, bet bankas kartei iepērkoties jāievada cipari. Esmu redzējis, kā draugs ārzemēs grib maksāt ar karti, bet izrādās – paroli neatceras un maksājums neizdodas.

    Pašlaik savā draugu lokā nezinu gandrīz nevienu, kas ikdienā maksā ar skaidru naudu. Ja gadās kāds kopīgs pirkums, savā starpā arī norēķināmies, izmantojot Swedbank mobilo lietotni, nosūtot viens otram maksājuma pieprasījumu. Swedbank ISIC karte man arī noder, lai saņemtu skolēnu atlaidi, pērkot kinobiļetes.

    Ir noteikta summa, cik vecāki mēnesī ieskaita manā kontā, bet reizēm izrādās, ka pietrūkst. Tad saku vai sūtu ziņu, ka man vajag papildināt kontu. Zinu, ka mamma tad parasti paskatās, kur esmu iztērējis naudu, jo Swedbank lietotnē tas ir labi redzams. Arī pats skatos un reizēm brīnos, cik ātri iztērējas nauda.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē