• Katrīna Jaunupe par savu dobi Sporta pils dārzos: Rīgai sen to vajadzēja!

    Dārzs
    Anastasija Kuzminova
    25. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Ilustratīvs foto
    Foto: F64
    Ilustratīvs foto
    Par iespēju galvaspilsētā parušināties īrētās dobēs ir sajūsmā 150 rīdzinieku, kuri pieteicās sociālā eksperimentā kļūt par dārzniekiem.

    Pērn pilsētvides entuziasti 2007. gadā nojauktās Rīgas Sporta pils ēkas vietā, kur gadiem ilgi aiz sētas auga zāle, krūmi un nu jau arī koki, ķērās pie teritorijas sakopšanas, sākot attīstīt bezpeļņas projektu Sporta pils dārzi.

    Samaksājot piecus eiro gadā, jebkurš rīdzinieks dārzu teritorijā var iekārtot savu dobi kastē, kur audzēt to, kas pašam ienāk prātā. Nu jau kastēs aug redīsi, gurķi, pat tomāti un arbūzi.

    20 000 kvadrātmetru platība ilgu laiku ir pamesta novārtā, jo teritorijas īpašnieks – igauņu uzņēmums Rotermann Square – nekādi nespēj sākt iecerētās biroja ēkas būvniecību. Paredzēts, ka dārziņi pilsētas centrā būs divus gadus.

    Bonuss šādiem dārziņiem ir arī tas, ka teritorijas viducis atvēlēts kopāsanākšanai dārznieku pulkā. Drīzumā teritorija būšot atvērta arī ciemiņiem, kuri varēs apskatīt, kas kuplo pilsētas dārzkopju dobēs.


    «Tā ir brīnišķīga ideja ar lielisku izpildījumu. Protams, ir galvaspilsētā Lucavsalas dārziņi, bet tur ir pavisam cits šarms. Domāju, ka iesācējam, kas daudz laika pavada darbā, Sporta pils dārzi ir labāks variants. Te viss ir organizēts, skaists un sakopts. Var redzēt – šeit ieguldīts liels darbs,» projekta autorus slavē fonda Mākslai vajag telpu vadītāja Katrīna Jaunupe. Tā kā viņas bērni vien brīvdienās tiek pie vecvecākiem izbaudīt spēles dabā, Jaunupi noīrējuši trīs kastes.

    «Bērnībā daudz laika pavadīju laukos, un man bija svarīgi, lai mani bērni redz, kā izaug dārzeņi, un pieprot dārza darbiņus. Bet mūsu vecvecākiem nav savu dobīšu,» lēmumu pievērsties pilsētas dārzniecībai PDz skaidro Katrīna. Savās dobēs viņi iestādījuši tomātus, gurķus, papriku, ķirbjus, cukini, arbūzu un meloni, kā arī zemenes un dažādus garšaugus.

    «Kastes ir nelielas, bet saiet tur daudz! Jau novācām pirmo gurķi, un dēls to atdeva māsai.» Katrīna priecājas, ka rosīšanās dobēs ir lielisks veids, kā viņas kuplajai ģimenei kopā pavadīt laiku.

    «Man ļoti patīk tur valdošā atmosfēra, arī kaimiņi ir jauki un izpalīdzīgi. Es tur jūtos kā lielā ģimenē,» sajūsmu neslēpj viņa. Teritorija ir nožogota, un dārznieki pie savām dobēm var tikt ar čipu kartēm, tādēļ Katrīnai nav bažu, ka ražu kāds piesavināsies. «Ja nu kāda vārna kaut ko nočiepj,» pasmejas Jaunupe.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē