• Bietes

    2. februāris, 2009
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Bietes ir vērtīgs vitamīnu, minerālvielu un šķiedrvielu avots.

    Biešu uzturvērtība

    Apmēram 100 g biešu satur 31 kcal, 8,5 g ogļhidrātu, 2–3 g šķiedrvielu, 10 mg C vitamīna,1,5 g olbaltumvielu, folijskābi, fosfora, kālija, dzelzi un magniju, B1, B2, PP vitamīnus, kā arī 10% cukura. Bietes satur daudz antioksidantu. Biešu īpatnējo garšu rada saponīns un betaīns. Dažiem cilvēkiem gremošanas sistēma nespēj pārstrādāt betaīnu – tas iekrāso vēdera izeju un urīnu sārtā krāsā. Tā var notikt arī tad, ja apēsts pārāk daudz biešu – organisms lieko izvada ārā. Jo bietēm tumšāka krāsa, jo tās ir augstvērtīgākas un satur mazāk kokšķiedru. Biešu lapiņas satur daudz vairāk C vitamīna nekā sakne. Bietes, tāpat kā citus dārzeņus un augļus, kas satur C vitamīnu, neiesaka glabāt nomizotas, jo skābekļa ietekmē C vitamīns noārdās un dārzeņa uzturvērtība mazinās.

    Kā gatavot bietes?

    Bietes uzturā visbiežāk lieto vārītas. Tās vāra apmēram stundu. Vārīšanai izmanto katlu ar vāku. Vāra nelielā ūdens daudzumā (lai ūdens nosegtu sakni). Ūdenim sāli nepievieno.

    Vismazāk vērtīgo vielu tās zaudē, ja pirms vārīšanas nenogriež saknes astīti un augšiņu, kur norautas lapas. To izdara pēc vārīšanas. Bietes var cept arī cepeškrāsnī – šādi gatavotas saknes vērtīgās uzturvielas zaudē minimāli. Bietes cep cepeškrāsnī apmēram 50 minūtes.

    Tradicionāli vārītas vai ceptas bietes izmanto zupās un salātos, taču tās var izmantot arī kā gaļas un saldo ēdienu sastāvdaļu. Biešu sulu lieliski var izmantot kā krāsvielu ēdienu iekrāsošanai, piemēram, glazūras ietonēšanai rozā krāsā. Zupas un salātus var gatavot ne tikai no bietēm, bet arī no jauno bietīšu lapām. Arī svaigas bietes var izmantot ēdienu un dzērienu gatavošanā, tomēr jārēķinās ar biešu specifisko garšu un iedarbību uz organismu.

    Pārāk ilgi vārītas vai sautētas bietes zaudē krāsu, tās kļūst brūni dzeltenas. Lai bietes saglabātu krāsu, gatavojot var pievienot nedaudz etiķa vai citrona sulas.

    Bietes mazuļa ēdienkartē

    Bietes mazuļa ēdienkartē līdz gada vecumam parasti neiekļauj, jo tās satur betaīnu, kuru nenobriedis bērna zarnu trakts vēl nespēj pārstrādāt. Bietes spēcīgi ietekmē zarnu trakta darbību un bērniem nereti izraisa caureju. Tāpēc vārītas bietes mazuļu ēdienkartē lielākoties iekļauj pēc gada vecuma.

    Konsultē INGUNA BĒRZIŅA, diētas ārste

    Teksts: Ilze Saltā

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē