• Tulpe – zieds, kas padarīja Eiropu traku

    Tulpes
    Ineta Meimane
    Ineta Meimane
    26. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Uz Eiropu tulpe atceļoja 16. gadsimta vidū, un Eiropa sajuka prātā.

    Zināms precīzi: pirmie sīpoli kā ekskluzīvs skaistums ievesti Austrijas imperatoram Vīnē – vēstnieka sūtījumā no Turcijas. Valdniekiem aizrāvās elpa: neviena Eiropas puķe nelīdzinājās tulpei. Tā kļuva par aristokrātu greznumpriekšmetu un statusa apliecinājumu – dārzos, gleznās, tekstilā, rotās, smalku porcelāna vāžu dekoros. Turpmākos pusotra simta gadus ar tulpēm saslima gan spāņi, gan itāļi, gan franči…

    Bet holandiešus kratīja īsts tulpju drudzis. Nu jau sen, kā labi zinām, tulpe ir Nīderlandes nacionālais zieds, šī valsts kontrolē pāri par deviņdesmit procentiem pasaules tulpju tirgus un ik dienu pārdod miljardiem tulpju sīpolu. Bet tulpju trakuma saknes ir meklējamas Nīderlandes zelta laikmetā.
    Trakuma ievads bija Vīnes galma botāniķa Kluziusa pārcelšanās uz dzīvi Leidenē 16. gadsimta nogalē. Tur viņš dibināja botānisko dārzu, un goda vietā, protams, nonāca tulpe. 

    Pati spožākā raibo lapu šķirne, kas pa īstam iemiesoja tulpju drudzi, bija pienbalti sarkanlāsumainā ‘Semper Augustus’. 

    Turpmākajās desmitgadēs tulpju tēma aizrāva katru holandieti, kam bija kaut cik zemes un kaut cik naudas. Atklājās, ka no sīpola tulpes ziedu var izaudzēt ātrāk nekā no sēklām. Sēklas ceļš līdz ziedam ilgst varbūt pat gadus desmit, bet nobriedis sīpols dāvā ziedu jau nākamajā gadā. Izrādījās, ka tulpes audzēt ir viegli un pat radoši, tikai pirms ziedināšanas sīpolam vairākas nedēļas jāpasēž sausumā, tad – aukstā zemē, tad – pareizi jālaista. 

    Tulpju sīpolu cena kāpa arvien augstāk, līdz pamazām izvērtās mānijā, – katrs centās izaudzēt arvien neparastākus ziedus un pārdot pēc iespējas dārgāk. Īpašā vērtē nebija vis monohromās, bet tās, kam ziedlapas raibas vai svītrainas. Pati spožākā raibo lapu šķirne, kas pa īstam iemiesoja tulpju drudzi, bija pienbalti sarkanlāsumainā ‘Semper Augustus’. 

    Visu rakstu lasi portālā Santa+

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē