• Taciņa no akmeņiem. 6 būtiski jautājumi

    Anita Pīra
    17. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    Gribas, lai taciņa izskatās dabiski, labi kalpo, patīkami čaukst zem kājām un to ir viegli ierīkot. Bet vai tā tiešām būs? Konsultē Simona Trumpe, ainavu dizainere, dārzu ierīkošanas uzņēmuma «Ēdene» īpašniece.
    Nākamais: Materiālu ABC
    1. Vai irdenā seguma – dabiskā akmens, oļu vai grants – taciņas piestāvēs jebkuram dārzam?
      Plānojot un veidojot dārzu, takām un celiņiem ir svarīga loma, un būtu labi, ja to izskatu diktētu dārza un mājas stils. Tāpat jāpatur prātā, ka dārza taku materiālam jābūt ērtam, izskatīgam, praktiskam un ekoloģiskam, un, jā, tādi materiāli ir akmens šķembas, olīši un grants. Akmens šķembas pieejamas gan sīkas, gan lielākas frakcijas, pelēkas vai krāsainas, līdz ar to ir daudzveidīgas iespējas tās izmantot. Dabisko irdeno materiālu priekšrocības – ar tiem var izveidot jebkuras formas takas, tie vizuāli labi ierakstās daudzos ainavu dizaina stilos. Īpaši piemēroti šie segumi ir nelielām platībām, kur bruģēšana būtu sarežģīta vai nepraktiska. Atkarībā no dārza stila takas var veidot vienkāršās vai ģeometriskās formās – taisnās vai liektās līnijās, simetriskas vai arī asimetriskas. Šobrīd ļoti populāri ir dabiskie un skandināviskie dārzi ar saglabātajām meža zonām, un tajos vizuāli pat ļoti iederas blietētās grants taciņas. Tiesa, no praktiskā viedokļa oļi, šķembas un grants nav ērts klājums, taču, ja vēlas ļoti līkumotu taku, šis ir teju vienīgais risinājums.
    2. Kā akmeņu taciņu pareizi izveidot?
      Ja taciņas nolemj veidot pašrocīgi, parasti ieteicams mājā jau kādu laiku padzīvot, lai ir saprotams, kur pārvietojas un staigā, līdz ar to – kur ir vajadzība pēc takām. Vēl jāņem vērā, ka, lai saglabātu vizuāli harmonisku dārza kopskatu, jebkurai takai, ja pa to iet, kaut kur ir jāaizved – galā ne obligāti jābūt kādai celtnei, tur var būt arī šūpuļtīkls, novietota kāda dārza figūra, galdiņš ar krēsliem vai paveras skaists skats, piemēram, uz puķu dobi.
      Ar ko sākt? Plānotajās taku vietās vajadzētu izrakt 20–30 cm padziļinājumu – līdzīgi kā klājot bruģi. Arī pīrāgu veido kā bruģakmenim – izraktajā padziļinājumā ber smilšu kārtu, to līdzina un noblietē, tad ieklāj ģeotekstilu, lai kārtas nesajauktos. Ģeotekstilu ieklāj arī virs izlīdzinošās kārtas, tam uzber materiālu, no kura vēlas taku veidot. Ierīkojot taciņas šādā veidā, tās ir viegli pagarināt vai likvidēt, ja rodas tāda nepieciešamība. Tas ir arī ilgmūžīgāk, jo grants vai šķembas nesajaucas ar pamatslāni un vismaz kādu brīdi (kamēr iesējas no augšas) neaug cauri nezāles.
    3. Kā aprēķināt vajadzīgo šķembu vai grants daudzumu?
      Grants takas optimālais platums ir 1 m vai 1,20 m, taču to var pielāgot pēc vajadzības un dizaina. Lai iegādātos nepieciešamo grants vai šķembu daudzumu, aprēķinus veic, sareizinot garumu, platumu un augstumu, – tādā veidā tiek iegūts materiāla apjoms, kas jāieklāj. Jārēķinās, ka uzbērtajam slānim jābūt vismaz 6–10 cm biezam. Seguma materiāli var tikt kombinēti savā starpā, tā panākot neparastāku efektu.
    4. Kā taciņu norobežot no nezālēm?
      Lai noturētu taciņu malas no zāliena ieaugšanas, tās var apstrādāt dažādos veidos, piemēram, ar granīta kvadrātveida bruģi, laukakmeņiem vai ķieģeļiem. Līkumotas taciņas no zāliena var norobežot arī ar speciālu lenti, bet taisnām takām var izmantot dēļus – te katra dārza īpašnieka fantāzija var brīvi izpausties.
    5. Kā grants un šķembu takas kopt?
      Celiņus ieteicams regulāri kopt – tīrīt no lapām ar grābekli vai lapu pūtēju, kā arī laikus izravēt no augšas iesējušās nezāles. Kopjot ar grābekli, vēlams izvēlēties instrumentu ar noapaļotiem galiem – tā akmentiņi mazāk bojāsies. Grants un šķembu segumu vajadzības gadījumā viegli var papildināt ar jauniem akmentiņiem.
    6. Kur iegādāties materiālu?
      Šķembas un oļus var iegādāties specializētajos centros, piemēram, Akmens centrā, kur ir liela dažādu drupinātu akmens materiālu izvēle un tas tiek pārdots lielos fasējumos. Parastajos būvmateriālu veikalos iegādājamajam materiālām izmaksas var būt pārāk augstas. Latvijas granti un olīšus var meklēt dažādos karjeros.

    Zini! Irdeno segumu takām nevajadzētu būt tiešā pieejā pie mājas, lai grants un akmentiņi nenestos telpās.

     

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē