• Šarmantās un kaprīzās skaistules – acālijas

    Acālija
    Indra Ozoliņa
    29. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    4/7Lai uzzied atkal!

    Lai uzzied atkal!

    Rudenī pirms salnām, kad ārā temperatūra naktīs noslīd līdz plus 5 grādiem, acāliju nes atpakaļ mājās. Telpās augu tur gaišā, labi vēdinātā vietā un turpina rasināt lapas. Lai nodrošinātu skaistulei miera periodu un līdz galam attīstītos ziedpumpuri, temperatūrai jābūt ap 10 grādiem. Siltākos apstākļos tie nespēs pilnvērtīgi attīstīties, var kļūt brūni un atmirt. Šis ir diezgan kritisks periods acālijas gada ciklā, jo tieši šajā laikā, ja nenodrošina optimālus apstākļus, mēdz rasties vairākas problēmas.

    Pēc ienešanas telpās acālijām var izteikti vairāk nobirt lapas. Ja tās nomet tikai pēdējā gada dzinuma apakšējā daļa, par to nav jāuztraucas, jo tas ir normāls process – arī mūžzaļie augi pakāpeniski nomaina lapas. It īpaši lapu nomešana ir pamanāma tā sauktajām pusmūžzaļajām acālijām. Lapu nobiršanu veicina arī dažādi papildu stresa faktori – temperatūras, mitruma un gaismas izmaiņas. Tomēr, ja lapas birst arī no dzinumu galiem, tas norāda, ka augs ir bijis vai vēl aizvien ir pakļauts nepiemērotiem augšanas apstākļiem un lēnām iet bojā. Tad izdzīvošanas iespējas ir niecīgas.

    Arī pumpuriņu nokrišanu var izraisīt straujas temperatūras svārstības, gaismas trūkums, ienesot augu telpās, nepareizs mitruma režīms – iekaltēšana vai pārlaistīšana. Tas nozīmē, ka šajā sezonā augs diemžēl vairs neuzziedēs.

    Vieglāk būs uzziedināt agrīnas šķirnes, kurām ir īss miera periods vai tā nav vispār. Piemēram, ‘Hellmut Vogel’, ‘Nordlicht’ un ‘Terra Nova’ gandrīz nav miera perioda, un tās sāk ziedēt jau oktobrī. Īss miera periods ir arī ‘Ambrosiana’, ‘Bertina’, ‘Oranje Boven’, ‘Delizia’, ‘Kaprīze’, kurām pumpuri plaukst jau oktobrī vai novembrī.

    Vēlās šķirnes nedrīkst uzziedināt agri, jo tad neveidosies skaisti ziedi. Apmēram pēc Ziemassvētkiem, kad augi ir izdzīvojuši aukstuma periodu, tos sāk uzziedināt 14–18 grādu temperatūrā. Pie vidēji vēlīnām šķirnēm, kas zied no janvāra līdz martam, var pieskaitīt, piemēram, ‘Addy Very’, ‘Auseklītis’, ‘Kinku Saku’, ‘Pink Pearl’. Savukārt izteikti vēlās ziedētājas – no marta līdz maijam – ir, piemēram, ‘Hexe’, ‘Niobe’, ‘Popzi’ un ‘Vēlziede’. Šai grupai pieskaitāms arī Indijas rododendrs (Rhododendron indicum) – viena no sugām, kas sākotnēji izmantota acāliju selekcijā.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē