• Papele – lieliski aizsargās īpašumu no vēja!

    Apstādījumi
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    18. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Gvido Kajons
    4/5 Kur dabūt stādus?

    Kur dabūt stādus?

    Pavasarī uz Zaļenieku kokaudzētavu atbrauca kāda kundze, kas sagrieza papeļu zarus spraudeņiem. Teica, ka vajagot izaudzēt 750 stādu, jo viņas īpašumā pūšot ļoti stipri rietumvēji – tik spēcīgi, ka pat košumdārzu nevarot ierīkot, jo viss, ko iestāda, neaug, stāv uz vietas.  Loģiski, jo vēja brāzmas taču pastiprināti nes prom no dārza siltumu un mitrumu, arī kailsals un salnas tad ir spēcīgāki…

    Melnās papeles ar koksnainiem spraudeņiem ir tiešām viegli pavairojamas. No sēklas audzēts koks pārmanto abu vecāku īpašības, bet veģetatīvā pavairošana – ar spraudeni – ļauj iegūt precīzu māteskoka kopiju. Es iesaku izmantot 7–10 centimetrus garus spraudeņus. Apsakņošanās procents ir ļoti augsts, un papildus nav vajadzīgas ne miglas siltumnīcas, ne augšanas stimulatori.

    Ja papeļu spraudeņi ir atbilstoši sagatavoti un uzglabāti, tos var spraust tieši augsnē – uzreiz īstajā vietā, kur tiem paredzēts augt. Piemērotākais laiks – agrs pavasaris, kad zemē ir pietiekami daudz mitruma. Bet kā tad spraudeņi ir pareizi jāsaglabā?! Tos sagatavo no decembra līdz martam, kad pumpuri snauž.

    Līdz stādīšanai uzglabā no mīnus 2 līdz plus 4 grādu temperatūrā plastmasas maisos vai kartona kastēs. Lai paātrinātu plaukšanu, spraudeņus vienu vai divas dienas pirms stādīšanas iemērc ūdenī, īpaši to daļu, kuru spraudīs zemē. Stāda tā, lai tievākais gals būtu vērsts augšup un vismaz 1–3 veseli pumpuri paliktu virs augsnes.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē