• Kā pēc ziemas sakopt avenes, lai vasarā būtu daudz lielu ogu?

    Avenes
    Sarmīte Strautiņa
    9. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    3/5Izveido balstus

    Izveido balstus

    Līdz šim nav izveidota neviena šķirne, kuru būtu iespējams audzēt, nenostiprinot dzinumus. Pavasarī dzinumi labi noturas arī bez piesiešanas, bet ražas laikā tie noliecas līdz zemei, kā rezultātā ir apgrūtināta ražas vākšana un cieš ogu kvalitāte, jo tās, pieskaroties zemei, sasmērējas un inficējas ar pelēko puvi. Veidojot rindu, centies, lai tās platums nepārsniegtu 30–40 cm, kas vēlāk gan atvieglos stādījumu kopšanu, gan uzlabos izgaismojumu. Balstu sistēmas var būt visdažādākās. Lūk, daži varianti!

    Ražas vākšanu ievērojami atvieglo divpusēja špalera, kurā ražojošie dzinumi tiek atsieti uz abām rindas pusēm, bet jaunie dzinumi izvietojas rindas vidū. Balstus veido stabi, kurus izvieto 6–8 m attālumā, uz tiem nostiprināti šķērskoki, uz to galiem – stieples. Stieples un šķērskokus izvieto divos vai trijos augstumos. Augšējais šķērskoka garums ir ap 90 cm, bet apakšējā – ap 45 cm. Dzinumus nostiprina ar speciāliem klipšiem vai arī piesien ar auklu pa vienam vai vairākiem kopā.

    Ja starprindu attālumi ir mazi, divpusējā špalera var aizņemt pārāk daudz vietas un traucēt pārvietošanos un rindstarpu kopšanu. Tādā gadījumā piemērotāka būs špalera, kam balsta stieples novietotas rindas vidū, kur tās nostiprina pie stabiem divos trijos augstumos. Šajā gadījumā ražojošie dzinumi atrodas rindas vidū, bet jaunie brīvi izvietojas abās rindas pusēs. Vēl viens špaleras variants – ražojošo dzinumu nostiprināšana vienā rindas pusē, nevis rindas vidū.

    Špaleru ierīkošanai visbiežāk izmanto impregnētus koka mietus, bet var lietot arī metāla caurules vai betona stabus.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē