• Smiltsērkšķis – nenovērtēts dakteris! Kā to izaudzēt pašam?

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    26. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    2/7Kur un kā stādīt?

    Kur un kā stādīt?

    • Jāatceras, ka smiltsērkšķis ir divdzimumu augs, tāpēc noteikti vajag līdzās arī vīrišķo partneri. Lielos dārzos uz astoņām meitenēm stāda vienu puiku ‘Lords’, kuram ir tikai putekšņi, bet ogas tas neražo. Mazdārziņā nepieciešams vismaz viens puika, bet iesaku iestādīt divus – lai tomēr ir rezervists. Tam jāatrodas ne tālāk kā 5–6 metru attālumā no dāmām vai jānovieto tajā dārza stūrī, no kura parasti maija sākumā, kad smiltsērkšķi zied, pūš vējš. 
    • Smiltsērkšķi jāstāda maksimāli saulainā vietā, jo tie ir īpaši gaismas prasīgi augi. Pat mazākais noēnojums ietekmēs negatīvi.
    • Latvijā audzētajām šķirnēm ir laba salizturība un arī ziemcietība, proti, spēja izturēt atkušņus. Ziedpumpuri pacieš pat mīnus 7 grādu salu. Tomēr ļoti aukstās ziemās ieplakās tie var apsalt, tāpēc Vidzemes augstienē smiltsērkšķus iesaku stādīt līdzenākā vietā.
    • Smiltsērkšķiem vislabāk patīk smilšmāla augsne, kas labi tur mitrumu.  
    • Labi augs gan diezgan paskābā, gan neitrālā augsnē, ideāls pH – no 5,8 līdz 6,5. Ja būs augstāks, smiltsērkšķis var saslimt ar sēnīšu slimību. 
    • Iesaku stādīt pavasarī bezlapu stāvoklī. Rudenī smiltsērkšķiem tikai novembra beigās iestājas miera periods, un, kamēr saknes nav aizgājušas gulēt, tām nepatīk, ka tās traucē (savukārt novembra beigās stādīt jau ir par vēlu). 
    • Stādot kailsakņus, stāds noteikti jāsaīsina vismaz par trešdaļu. Tas reti ir izrakts no zemes bez sakņu apcirpšanas un traumēšanas, kas nozīmē, ka proporcionāli jāsaīsina arī virszemes daļa. Jo īsāku apgriež, jo labāk ataug. Tas vienīgi neattiecas uz podotiem augiem, tie nav jāapgriež un var arī stādīt rudenī un citā laikā, kad augsne nav sasalusi.
    • Mazdārziņā smiltsērkšķus stāda 3,5–4 metru attālumā citu no cita. Tad pietiks vietas arī tad, ja tos intensīvi neveidos. Komercdārzā katru ceturto gadu krūmus apgriež, un tie faktiski sāk veidoties no jauna, tāpēc var stādīt tuvāk. 

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē