• Siltumnīcas jautājums. Kuru polikarbonātu izvēlēties?

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    17. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    3/8Kam pievērst uzmanību pērkot?

    Kam pievērst uzmanību pērkot?

     

    1. UV aizsardzība. Svarīgi, lai polikarbonātā būtu iestrādāta UV aizsardzība, jo no tā būs atkarīgs lokšņu kalpošanas laiks. Šūnu polikarbonātu, tāpat kā jebkuru citu polipropilēnu, bojā saules staru iedarbība. Lai tas nenotiktu, kvalitatīvam polikarbonātam vienā pusē ir UV aizsardzības pārklājums. Bez tā šis materiāls saules staru ietekmē mainīs krāsu, kļūs trauslāks un sabruks, nenokalpojot pat gadu.
      UV aizsardzība var būt divējāda – plēves veidā, kas uzklāta uz vienas vai abām loksnes virsmām, vai arī materiālam ražošanas procesā ir pievienotas īpašas piedevas. Prakse liecina, ka polikarbonātam ar plēves aizsardzību ir lielāka izturība pret UV starojumu, un tas kalpo 7–14 gadus. Šajā gadījumā nav nepieciešams, lai plēve pārklātu abas paneļa puses, bet tikai to, kas vērsta pret sauli. To, vai polikarbonātam ir aizsargpārklājums, norāda īpašs marķējums uz loksnes. Šūnu polikarbonāts obligāti jāliek ar to pusi uz āru, kura aprīkota ar aizsargslāni pret ultravioleto starojumu.
    2. Biezums. Jo biezāks polikarbonāts, jo labāk saglabā siltumu. Bet – jo materiāls biezāks, jo mazāk tas liecas, tāpēc klasiskais polikarbonāta biezums siltumnīcai ir 4, 6 vai 8 mm. 2–6 m platām siltumnīcām ieteicams izvēlēties 4–6 mm biezu polikarbonātu, bet 6 m un platākām – 8 mm.
      4 mm biezas polikarbonāta loksnes piemērotas augu audzēšanai no aprīļa līdz rudenim. Apkures sistēmas ierīkošana siltumnīcās ar šādu polikarbonātu neattaisnosies, jo tā salīdzinoši ātri atdzisīs.
      6 mm biezs polikarbonāts ir ļoti izplatīta izvēle. Plusi: sargā no salnām agrā pavasarī un vēlā rudenī, piemērots agro stādu stādīšanai, izturīgāks pret sniega slodzēm. Mīnusi: nepasargās no ziemas salnām, dārgāks par 4 mm loksnēm. Salīdzinot ar 4 mm polikarbonāta variantu, sezonu siltumnīcā var uzsākt agrāk un beigt vēlāk.
      8 mm biezas polikarbonāta loksnes jāizvēlas, ja plāno audzēt augus visu gadu. Plusi: saglabā siltumu mīnus grādos, izturīgāks. Mīnusi: smags – nepieciešams izturīgs siltumnīcas rāmis, vairāk piemērots lielām siltumnīcām. Karstā laikā bieza polikarbonāta siltumnīcās nepieciešama papildu ventilācija, pretējā gadījumā augi apdegs.
      Jo biezāks polikarbonāts un mazāks attālums starp siltumnīcu lokiem, jo siltumnīca būs izturīgāka. 
    3. Krāsa. Lai gan krāsota polikarbonāta siltumnīcas izskatās pievilcīgāk, tās saglabā tikai 40–60% gaismas caurlaidību, kas kaitēs augiem. Labāk iegādāties caurspīdīgu materiālu, kas aiztur tikai līdz 20% saules staru. Turklāt krāsotiem polikarbonāta paneļiem ir selektīva gaismas caurlaidība, taču augiem nepieciešams pilns starojuma spektrs.
    4. Konstrukcija. Labākais rāmja variants polikarbonāta siltumnīcai ir cinkots metāla profils. Cinka pārklājums ievērojami pagarina jebkuras metāla konstrukcijas kalpošanas laiku. Cinkots metāls atšķirībā no koka nevar saslimt ar sēnīti, pārklāties ar pelējumu, inficēties ar patogēniem.

     

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē