• No dobes šķīvī. Ēdamo puķu dārzs

    Dārzs
    Līga Popova
    17. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    2/5Puķes, kuru ziedus var lietot uzturā

    Puķes, kuru ziedus var lietot uzturā

    • Smaržīgā vakarene (Hesperis matronalis). Daudzgadīgs augs ar purpura rozā vai baltiem ziediem, kas sakārtoti skrajās ziedkopās. Augums: 75–90 cm. Ļoti smaržīga. Zied no maija līdz jūnijam. Izmanto saldajiem ēdieniem, garnēšanai.
    • Ārstniecības kliņģerīte (Calendula officinalis). Viengadīgs ārstniecības augs ar vienkāršiem vai pildītiem ziediem oranžā vai dzeltenā krāsā. Augums: 30–60 cm. Zied no jūnija līdz oktobrim. Ziedlapas var lietot svaigas vai vārītas. Kliņģerīti mēdz lietot kā garšvielas safrāna aizstājēju.
    • Ragainā vijolīte (Viola cornuta). Daudzgadīgs augs ar maziem ziediem, kas līdzīgi atraitnītes ziediem. Krāsa: dzeltena, balta un purpura. Zied no jūnija līdz oktobrim. Izmanto salātos, limonādēs, kūkās un saldo ēdienu dekorēšanai. Vijolītes un arī atraitnītes ziedus var izmantot desertu rotāšanai, īpaši skaisti izskatīsies kopā ar saldajām želejām.
    • Smaržīgā mirre (Myrrhis odorata). Daudzgadīgs augs ar plakanām ziedkopām, kuras veido sīki balti ziediņi. Zied maijā un jūnijā. Augums: 60–90 cm. Ziedi, lapas un sēklas ir ar anīsa aromātu.
    • Lielā krese (Tropaeolum majus). Viengadīgs augs ar oranžsarkaniem, sarkaniem un dzelteniem ziediem. Augums: 20–25 cm. Zied ilgi – no maija līdz oktobrim. Ziediem pikanta garša, lapas sīvas. Laba piedeva salātiem. Krešu ziedus var likt klāt gaļas galertiem, sēklas var pievienot ēdieniem kaperu vietā.
    • Ārstniecības gurķene (Borago officinalis). Viengadīga, viscaur klāta matiņiem, zied košziliem ziediem no jūnija beigām līdz septembrim Augums: 30–80 cm. Īpatnēja, gurķiem līdzīga smarža. Ziedus var pievienot salātiem un saldēdieniem.
    • Ilggadīgā mārpuķīte (Bellis perennis). Zied no maija līdz oktobrim sīkiem baltiem vai rozā ziediņiem. Augums: ap 10 cm. Lapas lieto pie salātiem, ziedus – pie saldēdieniem, lieliski izskatās kopā ar iecukurotiem augļiem.
    • Dvīņziedu monarda (Monarda didyma). Koši sarkani ziedi, zied jūlijā un augustā. Augums: ap 90 cm. Lapas smaržo līdzīgi piparmētrām, ziediem ir salds aromāts. Ziedus lieto pie dažādiem salātiem, gaļas ēdieniem, sautējumiem un saldēdieniem.
    • Roze (Rosa sp.) Ēšanai derīgas ir visu sugu rožu ziedlapiņas. Tās var izmantot, gatavojot salātus, saldēdienus, gaļas ēdienus, pievienot marinādēm. Ziedlapu garša var atšķirties atkarībā no rozes šķirnes un variēt starp kaut ko zemenēm un āboliem līdzīgu.
    • Dienziede (Hemerocallis sp.) Zied augusta vidū, septembrī. Augums 40–110 cm.  Ziedus un to pumpurus lieto pie saldēdieniem un salātiem.
    • Smalklapu samtene (Tagetes tenuifolia). Ziedi vienkārši, koši dzelteni, zied no jūlija līdz septembrim. Augums: 20–30 cm. Gan ziedlapas, gan lapas izmanto salātos.
    • Vasaras saulgrieze jeb saulespuķe (Helianthus annuus). Augumā spēcīgā viengadīgā puķe (1–3 m) dod ne tikai garšīgas sēklas, bet arī tās pumpurus var novārīt un ēst – līdzīgi kā artišokus. Zied no jūlija līdz septembrim.
    • Leduspuķe (Begonia semperflorens). Var ēst gan mazo ziediņu, gan lielziedu leduspuķes lapas.

    Ēdamo ziedu dobi ieplāno pēc iespējas tuvāk mājām, lai, gatavojot ēdienu, vasarā vienmēr pa rokai būtu svaigi ziedi.

    Nākamā lapa

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē