• Kāpēc pašu ievāktas sēklas ir vērtīgākas par veikalā pirktajām?

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    16. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    3/7Mitrās un sausās sēklas

    Mitrās un sausās sēklas

    Tā ir vēl viena atšķirība, kas jāņem vērā, plānojot ievākt sēklas…

    MITRĀS. Tomātiem, gurķiem, melonēm, ķirbjiem un pipariem sēklas novāc mitras.

    • Lai vāktu tomātu sēklas, augļiem jābūt ļoti gataviem. Svarīgi tās vākt no šķirnēm, nevis hibrīdiem, kurus apzīmē ar F1. Neizvēlies pirmos gatavos augļus, bet gan labākos, pilnīgāk attīstījušos augļus pirmajos ķekaros. Ar marķieri vai diedziņu atzīmē izvēlētos augļus, lai tos netīšām neapēstu. 
    • Nogatavojies gurķis ir dzeltenīgs vai citā šķirnei raksturīgā sēklinieka krāsā un diezgan mīksts, taču negaidi pārāk ilgi. Sēklas, ja tās netiek novāktas laikā, var izdīgt.
    • Meloņu sēklas var ievākt no ēšanas gatavībā esošiem vai nedaudz gatavākiem augļiem. Izskrāpē sēklas, un tālāk rīkojies līdzīgi kā ar tomātiem.
    • Ķirbim sēklas nav jāizņem līdz brīdim, kamēr to paredzēts apēst. Vienkārši izņem sēklas, nomazgā tās un izkaltē uz papīra, kas neuzsūc mitrumu, piemēram, cepamā papīra. Tikai atceries, ka visi ķirbjveidīgie (ķirbji, kabači, patisoni, gurķi, melones, arbūzi) ir svešapputes augi: ja vasarā pats neesi veicis apputeksnēšanu un izolējis apputeksnēto augli, kukaiņi varēja atnest putekšņus no cita tās sugas auga. Piemēram, no kukaiņu apputeksnētām ķirbju sēklām var izaugt kabača, patisona un ķirbja krustojums atkarībā no tā, kādus augus kukainis ir apciemojis. Būs pārsteigums gan par formu, gan krāsu, gan garšu, gan glabāšanas ilgumu.
    • Pipariem sēklas jānovāc no nobriedušiem paprikas un čili piparu augļiem. Sēklas žāvē uz papīra vai šķīvja. Vācot sēklas no asajiem pipariem, noteikti izmanto cimdus.


    SAUSĀS. Lielākā daļa sēklu jāievāc sausas. Ja sausās sēklas var samirkt, piesardzīgi izrauj visu augu, notīri vai noskalo zemi no saknēm un izkar to ar saknēm uz augšu sausā vietā, kur ir laba gaisa apmaiņa. Šim nolūkam būs piemērota jebkāda veida nojume. Uzliec pār augu papīra maisiņu vai paklāj zem tā audumu vai plēvi, lai žūšanas laikā sēklas neietu zudībā, ja sāktu birt. Dažiem augiem sēklas nogatavojas dažādos laikos, tāpēc pirmās sēklas jānovāc, kad vēl nav nogatavojušās pēdējās. Sausos augļus – pākstis, pāksteņus, pogaļas – saberz ar plaukstām vai izmīci maisā, pēc tam izvētī, piemēram, vējā, un tīrās sēklas ieliec papīra maisiņā vai bļodā.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē