• Kāpēc pašu ievāktas sēklas ir vērtīgākas par veikalā pirktajām?

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    16. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    2/7No kuriem augiem ievākt?

    No kuriem augiem ievākt?

    1. Daudzas puķes ir labāk pavairojamas veģetatīvi, nevis ar sēklām. Man pašai sēklu ievākšanas un audzēšanas pieredze ir ar samtenēm, kliņģerītēm, puķzirnīšiem, pūķgalvēm, saulespuķēm, magonēm, balodenēm, lefkojām un cinnijām.

    Tikai jāņem vērā, ka, piemēram, samtenes apputeksnē kukaiņi, tātad, ja dārzā aug vairāki veidi, tie var savā starpā krustoties. Man personīgi tas patīk – samtenes sēju dobē blakus ēdamajiem augiem un biezi, jo manā dārzā mīt daudz gliemežu.

    2. Nevajag ievākt sēklas no slima vai vāja auga. Šie eksemplāri būtu jāizņem no dobes jau pirms ziedēšanas, lai neapputeksnētu spēcīgos un veselīgos augus.

    3. Lai zirņu pākstis nogatavotos agrāk un ražas sezona būtu ilgāka, sēklas ņem no augiem, kuriem pirmajiem nogatavojas pākstis, un no tiem, kas turpina ražot visilgāk. Atzīmē augus un pākstis, no kurām izvēlējies ievākt sēklas. Kad atlasītās pākstis būs nogatavojušās, iegūsi sēklas ar vislabākajām šķirnes īpašībām.

    4. Ja gribi, lai salāti būtu iespējami ilgāk kraukšķīgi, stingri un ar maigu garšu, sēklas jāievāc no lielākajām salātu galviņām, kuras izzied visvēlāk.

    5. Atceries, ka burkāni ir divgadīgi augi! Pirmajā gadā novācam ražu ēšanai, bet nākamajā gadā atlikušie augi izziedēs un saražos sēklas. Tomēr daži burkāni var izziedēt jau pirmajā gadā. Ja sēklas ievāksi tad, palielināsies iespēja, ka nākamie burkāni izziedēs jau pirmajā gadā un nebūs piemēroti ēšanai.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē