• Kāda ir augsne manā dārzā?

    Dārzs
    Kristīne Sēnele
    20. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    7/8 Paēdusi augsne – laba augsne

    Paēdusi augsne – laba augsne

    Kaut arī organiskās vielas veido vien dažus procentus (vidēji 2–8 %) no kopējā augsnes sastāva, tieši tās ir pamats dzīvelīgam dārzam. Šie labumi vajadzīgi jebkuram augsnes tipam: tie uzlabo struktūru un ūdens novadīšanas spējas, padara zemi vieglāk apstrādājamu, palīdz veidot barības vielu krājumus.

    Tradicionālais organisko vielu avots ir kūtsmēsli, komposts, augu, tostarp nezāļu, pārpalikumi un kritušās lapas. Stabils un augsts organisko vielu daudzums augsnē nodrošina virkni ķīmisku, fizikālu un bioloģisku ieguvumu. Bioloģiski tā ir barība augsnē mītošajiem organismiem – uzlabojot augsnes mikrobioloģisko daudzveidību, augi kļūst noturīgāki pret slimībām un kaitēkļiem, turpretim fizikāli organisko vielu lielākais pienesums ir augsnes struktūras uzlabošana.

    Laba struktūra vajadzīga saknēm, lai tās spētu plesties. Organiskās vielas nodrošina arī drenāžu, vienlaikus uzglabājot nepieciešamo mitrumu un uzlabojot augsnes aerāciju. Ķīmiski organiskās vielas visās augsnēs palielina tās spēju saglabāt un nodrošināt augiem svarīgās barības vielas, paātrina minerālvielu sadalīšanos un palīdz uzturēt stabilu pH līmeni.

    Cik daudz organisko vielu augsnei vajag? Par daudz iedot nav iespējams, taču katram dārzkopim jāizdomā pieņemamākais veids, kā to nodrošināt, – vai tā būtu pastāvīga papildināšana, augsni mulčējot vai ierokot augu atliekas, vai komposta kastes veidošana un organisko vielu iestrādāšana vienu reizi gadā – galvenokārt tagad, rudenī.

    Var veidot arī īpašas tranšejas, kurās saliek kritušos zarus, augu atliekas, zāli, aizrok un ļauj vaļu sadalīšanās procesam. Sliktākais, ko var augsnei nodarīt, ir to atstāt pilnīgi kailu, novācot katru sīkāko nezālīti vai arī īsi, īsi cērpot zālienu. Tas veicina gluži pretējo – organisko vielu noārdīšanos.

    Arī organisko vielu daudzumu dārza augsnē var noteikt laboratorijā, tomēr par to klātbūtni var pārliecināties, arī kārtīgāk aplūkojot savu zemīti. Ja tā bagāta ar organiskajām vielām, tai ir tumšāka krāsa, struktūra ir irdenāka, labāk uztur mitrumu, tai ir raksturīgais zemes aromāts. Tāpat tādi augi kā lekna gārsa vai nātres liecina par apmierinošu organisko vielu līmeni augsnē, turpretī vārgas smildziņas brēc pēc labas komposta devas.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē