• Kad un kā griezt agri ziedošos krūmus

    Dārzs
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    26. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    2/9Forsītijas

    Forsītijas

    Aprīlis un maija sākums ir šo saules krūmu triumfs – zari pilni ar koši dzelteniem zvaniņiem. Bet pēc tam, kad ziedu mākonis nobirst, forsītijai, kuras dzimtene ir Ķīna un Japāna, saplaukst necilas lapiņas, un pārējo laiku krūms ir visai nemanāms, tāpēc dārzā forsītijas parasti stāda pa vienai kā soliteraugu, retāk dzīvžogos. Pozitīvi tas, ka forsītija ir visai ātraudzīga un veidošanu ļaunā neņem, it sevišķi, ja tā iestādīta tur, kur tai patīk augt – saulaina vieta, trūdvielām bagāta, vidēji smaga augsne, mitruma pietiek… Lai gan šajā ziņā forsītija nav izvēlīga. 

    • Lai forsītija bagātīgi ziedētu, tā jāapgriež, tiklīdz ir noziedējusi. Ja to neizdarīsi, nākamajā gadā kaut kas ziedēs, bet nebūs tās košās, dzeltenās gubas, jo forsītijas zied uz divu iepriekšējo gadu dzinumiem – šopavasar uz tiem, kas izauga pagājušajos divos gados, nākamgad – uz tiem, kas izauga pagājušogad un kas izaugs šogad. Savukārt uz tiem zariem, kas jau sasnieguši četru piecu gadu vecumu, ziedus var ieraudzīt krietni retāk.
    • Veidojot krūmu, ik gadu vēlams izgriezt kādu pārīti veco zaru (vai pat vienu trešo daļu veco zaru), lai to vietā aug jaunuļi, kas sākotnēji būs gari un taisni kā pīckas. Ja jauno zaru saaug pārlieku daudz, tie jāparetina. Bet neizgriez visus jaunos dzinumus, jo tieši uz tiem nākamajā gadā veidosies ziedi! Noziedējušos zarus var saīsināt. Tie dzinumi, kas ir pārlieku sazaroti un tiecas tuvāk zemei, jānogriež – ja vien tā nav šķirnes īpatnība. Ja forsītiju bojājis sals, tad līdz dzīvajai daļai saīsina atmirušo zaru galus. Labi saaugušam krūmam var veidot formu, apgriežot vainagu kā puslodi. Var izcirpt pat dažādas ģeometriskās formas, un forsītija tad izskatās atraktīvi arī tad, kad nezied. Turpretim, ja vainagam ļauj augt savā vaļā, forsītijas izaug milzīgas, skrajas un neizskatās dekoratīvi.
    • Veca, nekopta forsītijas krūma atjaunošana. Drastiskais variants: nogriez, atstājot virs zemes tikai 20–30 centimetru garus celmiņus. Tas jādara agri pavasarī pirms lapu plaukšanas. Empātiskais un prātīgais variants: pirmajā veidošanas gadā nogriež vienu trešdaļu krūma un divos nākamajos gados – atkal pa daļai, kamēr veco zaru vairs nav, tie ir nomainījušies ar jauniem dzinumiem. Tā krūms iegūst daudz kompaktāku, izlīdzinātu vainagu un ziedēšana izskatās ļoti krāšņa – ja vien atkal nepaslinkosi un vismaz ik pēc diviem gadiem izgriezīsi vecos zarus. Un ja neuznāks ļoti bargs sals – forsītija slikti zied arī tāpēc, ka ziemā apsalst ziedpumpuri, jau mīnus 10 grādu sals tai var nodarīt skādi.
    • Pēc apgriešanas būtu labi forsītijas pacienāt ar kāliju un fosforu saturošu mēslojumu, bet – nepārbaro, it sevišķi ar slāpekļa mēslojumu, jo tad lapu būs daudz, bet ziedu nākamajā pavasarī maz.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē