• Fizālis. Kā to audzēt un izmantot?

    Fizālis
    Indra Ozoliņa
    16. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības arhīva
    2/7Kas patiks fizāļiem?

    Kas patiks fizāļiem?

    • Fizāļus sējam marta vidū kūdras substrātā, sēklas viegli apberot. Sākotnēji sējumu uz divām trim dienām var ievietot ledusskapī stratifikācijai. Ja nav vietas ledusskapī, noliek citā vēsā vietā, kur ir mazāk par 10 grādiem. Pēc tam pārvieto 23–28 grādu temperatūrā. Pēc 3–4 nedēļām stādiņus piķē katru savā podiņā.
    • Fizāļi ir gaismas prasīgi un uz palodzes var izstīdzēt, izskatīties vārgi un knapi turēties kājās, bet par to īpaši nevajag satraukties, jo, kad izstādīs pastāvīgā vietā, tie saņemsies.
    • Šie augi ir jutīgi pret salnām, tāpēc jāstāda ne agrāk kā pēc 20. maija. No nelielām salnām augus var paglābt, uzliekot spaini vai uzklājot agrotīklu.   
    • Stādiņus stāda 40–50 centimetru attālumā citu no cita. Nokļūstot augsnē, tie ātri saņemsies, nedēļas laikā sāks intensīvi augt, zaroties un izveidos smuku, kuplu krūmu.
    • Fizāļiem patiks barības vielām bagāta augsne, saulaina augšanas vieta. Augsnes pH vēlams 6,1–6,5, tāpat kā pipariem un tomātiem. Ieteicams ievērot augu seku un katru gadu stādīt citā vietā, jo katrs augs paņem no augsnes citas barības vielas.
    • Ja fizālis audzēts uz palodzes salīdzinoši vājā apgaismojumā, tas pakāpeniski jāpieradina pie ultravioletā starojuma, nesot ārā mākoņainās dienās, lai mīkstās, pūkainās lapiņas neapdeg. Ja stādiņam trūcis gaismas, apmēram kādu nedēļu pēc izstādīšanas atkarībā no laika apstākļiem to vajag noēnot.
    • Var stādīt uz melnā agrotīkla, tad nevajadzēs ravēt un odziņas būs tīras. Lai apakšējie zari neskaras pie zemes un nepūst, pieliek balstus, piemēram, no koku zariem.  
    • Labi aug un ražo lielos podos, ko var novietot uz balkona vai terases. Poda tilpumam jābūt vismaz 15 litru, bet vislabāk izmantot 20–25 litrus lielu. 
    • Ogu fizāļus var audzēt siltumnīcā, taču fizālim vajag apputeksnētājus – bites vai kamenes. Ja kukainīši tur neielido, var nenotikt apputeksnēšanās un līdz ar to raža būs mazāka nekā uz lauka saulainā vietā. 
    • Augi ir jālaista, jo sausumā augļi neaizmetīsies.
    • Ar mēslošanu bagātīgā augsnē nevajag pārcensties. Augs pats pateiks, vai tam vajag barības vielas. Ja apakšējās lapas jau augustā sāk dzeltēt, birt un neaizmetas augļi, tad to vajag pabarot. Šim nolūkam var izmantot Vito vai jebkuru tomātiem un pipariem piemērotu mēslojumu, arī zaļo vircu, kūtsmēslu raudzējumu. Ja augsne ir smilšaina un tajā maz barības vielu, mēslo 2–3 reizes sezonā, jo, intensīvi laistot, no augsnes izskalojas barības vielas. Ja fizālis aug podā, tad jāmēslo reizi nedēļā.
    • Ja septembrī uznāk salnas, fizāļus noteikti vajag piesegt ar agrotīklu, lai turpinātu ienākties raža. Pirmais aukstums parasti tiem nodara minimālus postījumus. Pēc tam parasti atkal ir silts laiks un fizāļi turpina ražot. 

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē