• Kā dārzam pārziemot starp lietu un kailsalu?

    Dārzs
    Gunta Šenberga
    Gunta Šenberga
    3. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Carmina_Photography / Shutterstock
    3/4Rožu dārzs

    Rožu dārzs

    Raksts no žurnāla Ievas Dārzs arhīva

    Konsultē Dainuvīte Brūvere, Rundāles pils rožu dārzniece

    1. Liekais slapjums jāaizvada.
      Dainuvīte vienmēr atgādinājusi, cik svarīgi, lai ziemas guļā rozes dotos kārtīgi aplaistītas un labi padzērušās. Lai nu kā, bet slapjuma gan šoziem netrūkst. Ja ūdens spēj iesūkties zemē, tad viss kārtībā. Taču, ja veidojas peļķes un rožu krūmi mirkst ūdenī, jāņem lāpsta un jārok grāvītis, lai liekais ūdens tek prom.
    2. Jāapsedz ar egļu zariem.
      Tā kā Rundāles dārzā ziemā nav tik daudz darbinieku, lai uz rožu tūkstošu vajadzībām varētu reaģēt ļoti operatīvi, viss, ko vien var, izdarīts jau laikus. Piemēram, visas rozes ir pieliektas un pašās novembra beigās tika piesegtas ar egļu zariem. To var darīt droši, jo skujas nekarsē. Papildus var apsegt ar maisiem vai agrotīklu.
      Kad sākās krasas temperatūras svārstības no mīnus desmit grādiem naktī līdz gandrīz plus desmit dienā, pāri zariem uzsedzām arī džutas maisus, jo tik strauja temperatūras maiņa rozēm var nodarīt pāri. Maisi stāv arī tad, ja līst lietus. Lietus ūdens izsūcas tiem cauri. Ja pārstāj līt, maisi vai nu izžūst, vai, ja sākas sals, izsalst kā laukā žāvēti palagi. Nekas slikts rozēm tāpēc nenotiek. Mājās līdzīgi var piesegt ar vairākās kārtās saliktu agrotīklu.
    3. Stiprā kailsalā papildus jāapber ar kūdru.
      Ja sāksies kailsals un zeme būs sasalusi 10 centimetru dziļumā, maisiem virsū varēs bērt kūdru, kas rozes pasargās no sala. Skujas un maisi augsnei sasalt netraucē. Ja maisi nebūtu uzsegti, kūdru bērtu uz zariem un maisus segtu virsū. Izmantot vajadzētu vienkāršu, sausu kūdru. Tā sliktāk uzsūc mitrumu, un atkusnī un lietū samirks tikai virsējā kārta.
    4. Atkusnī jāvēdina.
      Protams, ja zeme ir sasalusi, temperatūra zem apsega nemainās tik strauji kā apkārtējā gaisā, un tāpēc vien, ka atkal ir plusi, apsegu raut nost nevajag un nedrīkst. Tomēr, ja plusos ir jau nedēļu, nepieciešams rozes pavēdināt. 
      Katrā dobē pāris vietās jāpaceļ maisi, izveidojot segumā logus, lai rodas caurvējš, rozēm piekļūst vairāk gaisa un tās nesāk sust. Ja rozes apbērtas ar kūdru, arī tajā var izveidot caurumus, lai krūmam tiek klāt gaiss. Ja atkal kļūst aukstāks, lūkas atkal aizver, caurumus kūdrā aizber. Var gadīties, ka šādi vaļā un ciet rožu apsegs jāvirina vairākas reizes ziemā. Tam visam ir tikai viens mērķis – lai rozes labi justos, pumpuri un dzinumi ne nosaltu, ne izsustu un lai vasarā bagātīgāk un krāšņāk ziedētu.

    Katra ziema ir citāda, un pati daba pasaka priekšā, ko darīt, – kad ciešāk segt, kad vēdināt. Vajag tikai dabā ieklausīties un tai klausīt.

      Nākamā lapa

      0 komentāri

      Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

      Pievienot komentāru

      Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

      Satura mārketings

       

      Veselība

      Vairāk

      Receptes

      Vairāk

      Personības

      Vairāk

      Skaistums un mode

      Vairāk

      Bērni

      Vairāk

      Māja un dārzs

      Vairāk

      Izklaide

      Vairāk

      Labākai dzīvei

      Vairāk

      Aktuāli

      Vairāk

      Abonē