• Pumpurvirši – koši līdz pat pavasarim

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    2. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Evija Trifanova
    2/4Kas patīk viršiem?

    Kas patīk viršiem?

    • Virši ir mazprasīgi pret augsni. Vēlamais augsnes pH ir 4,5–5,5. Jo smilšaināka un vieglāka augsne, jo labāk. Vienīgi jāgādā par augsnes skābumu, tādēļ zemei jāpiejauc skābā kūdra. Savukārt, lai tā būtu irdenāka, vieglāka un nodrošinātu gaisa piekļūšanu saknēm, pievieno priežu mizu mulču. Stādīšanai var izmantot arī rododendriem vai krūmmellenēm paredzēto augsni, taču jārēķinās, ka, viršus iestādot zemē, kur apkārt pH ir 6,5, tā ar laiku sajauksies kopā un kļūs sārmaina. 
    • Stādīšanai vispiemērotākā ir saulaina vieta vai pusēna. Saulītē lapojums būs košāks un intensīvāks, taču gaišlapainās šķirnes pavasara saulē var apdegt. 
    • Virši ir izturīgi pret sausumu, tomēr karstā vasarā tie priecāsies par laistīšanu. Vienīgi tiem nepatīk rasināšana uz lapām. Ja pēc ilgāka sausuma salaistīsi, tie atdzīvosies. Vēlams salaistīt arī sausā rudenī pirms ziemas. Laistāmajam ūdenim, it īpaši, ja tas ir ciets, var pievienot citronskābi, lai uzturētu skābu vidi. Bet pārcensties ar laistīšanu gan nevajag! Ja mitruma būs par daudz un augsne sablīvēsies, augi no apakšas var sākt pūt. Lieks slapjums īpaši nepatīk pelēkā lapojuma šķirnēm.
    • Virši būs pateicīgi, ja tos vienu līdz trīs reizes sezonā pabarosi ar rododendriem paredzētu mēslojumu, kas nodrošinās pastāvīgi skābu vidi.
    • Virši ziemo labi, taču tiem nepatīk strauja laikapstākļu maiņa, piemēram, ja siltam rudenim seko kailsals. Tad, it īpaši pirmajā gadā, vēlams augsni nomulčēt 3–5 cm biezā kārtā, piesegt ar agrotīklu vai egļu zariem. Ja virši aug blakus celiņam, tīrot no tā sniegu, to nevajag slaucīt virsū viršiem, jo virši zem biezas sniega kārtas var izsust un tiem nepatiks arī slapjums, sniegam nokūstot.
    • Aprīlī, pirms virši sākuši dzīt jaunos dzinumus, tiem apgriež noziedējušos dzinumus, saīsinot apmēram uz pusi, lai tie augtu kuplāki, veidotos glītāka krūmiņa forma un augi bagātīgāk ziedētu. Tikai nepārcenties un nenogriez par daudz, citādi cers nekuplos un nebūs, kur veidoties ziediem. Uzreiz pēc apgriešanas viršus vēlams mēslot un pēc tam uzirdināt augsni.
    • Viršus ieteicams stādīt kopā ar skuju kokiem, jo tiem patīk līdzīga augsne. Turklāt lielie koki patērē daudz barības vielu un ap tiem ir nabadzīga augsne, bet viršiem tas netraucē. Arī lapu koku tuvumā virši jutīsies gana labi, bet citi augi nelabprāt aug šādos apstākļos. Kapsētā bieži ir daudz koku un augsne ne tuvu nav no bagātīgākajām, taču virši tur jūtas lieliski. Rožu un citu bagātīgu augsni mīlošu augu dobēs viršiem būs grūti.
    • Vai lielveikalā podiņā pirktie virši ieaugs dārzā? Viršus no podiņa dārzā var pārstādīt, kamēr zeme nav sasalusi. Ja pārziemināsi tos telpās, var gadīties, ka virši pavasari nesagaidīs, jo tiem būs par tumšu un siltu. 

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē