• Kailsals. Kā sagatavoties un kā labot sekas augļu, puķu un rožu dārzā?

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    11. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wiert nieuman / Shutterstock
    4/6Košumkrūmi

    Košumkrūmi

    Orisja Urtāne-Gajevska, kokaudzētavas Robežnieki saimniece:

    Pagājušais rudens bija diezgan silts un mitrs, tāpēc radās ilūzija, ka arī ziema būs maiga, taču mūs pārsteidza kailsals. Dekoratīvajiem kokiem un košumkrūmiem sals kļūst kritisks no aptuveni mīnus 10 grādiem, it īpaši, ja ir vējš.   

    • Kas cieš visvairāk? No košumkrūmiem un dekoratīvajiem kokiem kailsalā visjutīgākās ir bud­lejas, veigelas, deicijas, magnolijas, sakuras, Japānas kļavas, jūdaskoki, kas Latvijā tiek audzēti samērā nesen. Arī Japānas spirejas, jo pavasarī tās agri plaukst un tām ir sekla sakņu sistēma. Salīgāki ir sekli iestādīti krūmi, tiem ir grūtāk pēc kailsala atjaunoties. Īpaši jāsargā arī augi, kas ir jaunāki par pieciem gadiem, pat neraugoties uz samērā labu ziemcietību, jo tie vēl nav pamatīgi iesakņojušies un pieņēmušies spēkā. Par veciem stādījumiem tik ļoti nevajag kreņķēties, jo tie ir izturīgāki.
    • Ko darīt ziemā? Kaut kailsals jau ir bijis, bet augi nav bijuši sasegti, joprojām ir vērts to darīt, jo augšanas apstākļi ir dažādi un, piemēram, aizvējā augs var uzreiz nereaģēt uz aukstumu. Neliela auguma magnolijas un citus košumaugus iesaku ietīt agrotīklā. Mēs izmantojam biezo agrotīklu (20–32 g/m2), ko nevajag locīt vairākās kārtās. Var izmantot arī niedres, bet tas ir darbietilpīgāk un tās visiem nav pieejamas. Lieliem kokiem, kurus nav iespējams ietīt, sakņu zonā apmēram 80 cm diametrā saber mulču, uzliek biezu kartonu vai ietinamo papīru. Tad, ja arī pumpuri apsals un augi pavasarī tik skaisti neziedēs, tie tomēr neaizies bojā. 
    • Ko darīt vēlāk? Kad kļūst silts un augi sāk mosties, ne visiem uzreiz var noteikt, ka tie ir apsaluši. Tikko nokūst sniegs un sāk sildīt saulīte, zariņos vēl ir saglabājies dzīvīgums. Taču, kad augsne izžūst un saknes dod signālu, ka jāaug, var izrādīties, ka dzinumu gali ir melni un pumpuriņi tukši. Tas būs redzams aprīļa vidū vai beigās. Tad nogriež visus nosalušos zarus līdz pirmajam dzīvajam pumpuriņam. Kad jau saplaukušas lapas, veic vēl vienu piegriešanu. 
    • Gribu piebilst, ka augiem kaitē ne tikai kailsals, bet arī agra un pārmērīga piesegšana, jo tie zem pieseguma var izsust. Tāpēc rudenī tos ieziemo tikai tad, kad temperatūra noslīdējusi mīnusos un zeme sasalusi. Steigties un pārspīlēt nevajag, jo nevaram zināt, kāda būs ziema. Sniegotā ziemā saknēm biezs piesegums kaitēs. 
    • Apsegšanai iesaku izmantot skujkoku zarus, jo tajos nesakrājas mitrums un tāpēc tie nerada bīstamību, ka augi varētu izsust. Der arī ēveļskaidas, sausi salmi un kūdra, biezs papīrs vai kartons, mizu mulča, ko uzber sakņu zonā apmēram 10 cm biezā kārtā. Svarīgi, lai šie materiāli būtu gaisa caurlaidīgi un augi zem pieseguma atkusnī neizsustu.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē