• Mūsdienīga guļbūve. Kāda tā ir?

    Māja
    Anna Brice
    28. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: no Dores fabrikas arhīva
    2/5Laikmetīgās baļķu ēkas

    Laikmetīgās baļķu ēkas

    Arī guļbūve ir spējusi pielāgot sev modernos arhitektūras virzienus, pieņemot laikmetīgo stilu iezīmes – ēkas iespējami vienkāršās formās, plašas stiklotas fasādes un lielas logu vitrīnas, jumti bez lielām pārkarēm. Mūsdienās tās ir funkcionālas koka baļķu ēkas, kas, pateicoties modernajām ražošanas tehnoloģijām, var būt ne tikai energoefektīvas, saglabājot koka māju pozitīvās īpašības – lielisku klimatu iekštelpās –, bet arī iespējami vienkāršas, lakoniskas formas, lai gan tradicionāla guļbūve pieprasa ievērot ēkas sēšanās principus un pareizu uzbūvi.

    Projektējot mūsdienīgu guļbūvi, arhitekts nedrīkst aizmirst par ēkas dabiskumu, mājīgumu, funkcionalitāti un par tradicionālu (tas ir dažāda augstuma) baļķu lietošanu. Nedrīkst pazaudēt jumta kopturu baļķus un jumta konstrukcijas saturu, ignorēt dekoratīvos un citus elementus. Arhitektam jāparūpējas par milzīgu skaitu sienās paslēpto instalāciju, par pajumtes un visas ēkas ventilēšanu, iekārtojumu utt. Turklāt projekts jāsaskaņo ar pasūtītāja vēlmēm un vajadzībām, jāievieš izmaiņas un jāveic labojumi.

    Lai gan Latvijā laukos joprojām pārsvarā tiek būvētas tā sauktās klasiskās, tradicionālās apaļkoku guļbūves, ir vairāki ražotāji, kas piedāvā virzienu, kā guļbūves kļūst universālas un iederas jebkurā vidē, uz jebkura fona. Mūsdienās, kad vienādu, līmētu frēzbaļķu mājas jau tiek būvētas minimālisma stilā, arī klasiska masīvkoka guļbūve spēj pielāgoties, un tad viss ir īsts, dabisks un tradicionāls. Skaidrs, ka tādās mājās tiek darīts viss, lai nebūtu redzama neviena lieka detaļa, – tiek nomaskētas jumta notekas un visas instalācijas, pakāpeniski samazināts jumta konstrukcijas biezums ēkas galos, terasēm, balkoniem un pārkarēm tiek noslēptas nesošās konstrukcijas u. tml. Novērots, ka jaunākās paaudzes cilvēki vairāk izvēlas minimālisma tradīcijās balstītas guļbūves, nevis apaļkoka baļķu ēkas.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē