• Kā izvēlēties labāko zāles pļāvēju?

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    21. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    4/5Gan maziem, gan lielākiem dārziem

    Gan maziem, gan lielākiem dārziem

    Pļaušanas roboti

    Beidzamajā laikā šo risinājumu izvēlas arvien vairāk dārza īpašnieku, jo robots darbojas bez cilvēka klātbūtnes un tāpēc ļoti ietaupa laiku. Izvēloties robotu, galvenais kritērijs ir pļaušanas platība. Vismazākie robotiņi paredzēti platībai, sākot no 200 m2, bet visjaudīgākie tiks galā pat ar 2 ha. 

    Pērkot robotu, pareizi būtu iegādāties tādu, kas atbilst kopējai zemes gabala platībai, jo tam vajadzēs manevrēt pa visu teritoriju. Ja izvēlēts robots mazākai teritorijai, atskaitot platību, ko aizņem, piemēram, siltumnīca, dīķis un puķu dobes, tad robots netiks galā ar darbu un zāliens neizskatīsies perfekti nopļauts. 

    Robotam vajadzīga ierobežojošā stieple jeb perimetra vads, kas ierobežo teritoriju, kuras iekšpusē tas strādās, nodalot vietas, kur pļāvējs nedrīkst braukt. Perimetra vadu, novelkot dažus centimetrus zem zemes, var ierīkot pašu spēkiem, bet parasti šo pakalpojumu uztic kompānijām, kas tirgo robotus. 

    Pļaujot ar robotu, ir liela priekšrocība – var iegūt krietni skaistāku mauriņu, jo tas katru dienu nopļauj tikai dažus milimetrus, netraumējot zāles sakņu sistēmu un veicinot augšanu.  

    Ja teritorija ir lielāka par pushektāru, izdevīgāk ir pirkt mauriņa traktoru, bet līdz šai platībai ekonomiskāks būs robots. Tā vienīgās izmaksas ir iegādes un uzstādīšanas cena, kā arī elektrības patēriņš – vidēji 20 kilovatstundu mēnesī. Ilgtermiņā robota salīdzinoši dārgākā iegādes cena atmaksājas. Trīs robota nazīšu cena ir ap 4,50 eiro, savukārt benzīna zāles pļāvēja nazis maksā vairāk nekā 20 eiro atkarībā no ražotāja un platuma. Savukārt citiem robotiem ir viengabala asmens. Mazie nazīši maksā lētāk, bet tie ir jāmaina aptuveni reizi mēnesī. Savukārt pļaujmašīnas asmens nokalpos vismaz sezonu – tieši tāpat kā robota asmens, kas ir no viengabala metāla, bet šim asmenim izmaksas ir gandrīz tādas pašas kā pļaujmašīnas asmenim.

    • Kalpošanas ilgums. Robota akumulators paredzēts aptuveni 1000 uzlādes cikliem un, visticamāk, pēc gadiem pieciem būs jānomaina. Jo lielākai platībai paredzēts robots, jo dārgāks tam būs akumulators.
    • Pats robots kalpos līdz desmit gadiem. 

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē