• Kā izvēlēties labāko zāles pļāvēju?

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    21. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    3/5Lielākai platībai

    Lielākai platībai

    Benzīna pļaujmašīnas

    Pļāvēji ar iekšdedzes jeb benzīna dzinēju paredzēti 2000–2500 m2 zālienam, taču nopļaut var līdz pat pushektāram. Izmantojot šo pļaujmašīnu, zāli iespējams savākt savācējgrozā, atstāt vai sasmalcināt, izmantojot mulčēšanas funkciju. 

    Ir divu veidu benzīna pļaujmašīnas – stumjamās un pašgājējas, kas pašas virzās uz priekšu, cilvēkam tikai jārūpējas par pareizu virzienu. Pašgājējas kustas ar ātrumu apmēram 3 km stundā, un manevrējot tas nav visai ērti. Tāpēc radītas pļaujmašīnas ar My speed funkciju, kas pielāgojas operatora gaitai. Tās ir ērtāk izmantot sarežģītākos pļaušanas apstākļos, kad jāappļauj ap krūmiņiem vai puķēm. 

    Pļaujmašīnai ar iekšdedzes dzinēju pļaušanas mehānisms jeb panna jāiztīra pēc katras pļaušanas reizes. Ja to nedarīsi, pļaujmašīna sāks rūsēt, jo zāle veido skābu vidi, kas bojā metālu. 

    Ekspluatācijas izmaksas ir lielākas nekā elektriskajām un akumulatora pļaujmašīnām. Tās veido degvielas cena, eļļas maiņa un servisa pakalpojumi. Tiem nepieciešama krietni apjomīgāka un specifiskāka apkope. Ņemot vērā šīs izmaksas, ja esam nopirkuši pļaujmašīnu par aptuveni 600 eiro, pāris gadu laikā izmaksas nolīdzināsies ar dārgāku akumulatora pļaujmašīnu un pēc tam arvien paaugstināsies, savukārt akumulatora pļaujmašīnai paliks tikai uzlādes izmaksas.

    • Jauda. Optimāla, ja dzinēja jauda ir 150–170 cm3, bet lielajiem pašgājējiem ap 200 cm3. Pļaujmašīnai ar mazākas jaudas dzinēju ir arī mazāks pļaušanas platums. Nekur neatradīsi, piemēram, pašgājēju pļaujmašīnu ar 53 cm platumu un 90 cm3 dzinēju. Jaudīgāks dzinējs ļaus strādāt ar lielāku slodzi, un arī kalpošanas mūžs būs ilgāks.  
    • Pļaušanas platums. 40–53 cm. 
    • Pļaušanas augstums. 2,5–8 cm.
    • Kalpošanas laiks. 5–10 gadi atkarībā no lietošanas veida. 

    Mauriņa traktori un raideri

    Jo lielāka platība jānopļauj, jo nopietnāka tehnika vajadzīga. Mauriņa traktori un raideri būs piemērota izvēle, ja pļaujamā platība ir lielāka par 2000 m2. Izvēloties traktoru, jāņem vērā četras lietas: dzinējs, pļaušanas platums, pārnesuma kārba jeb piedziņa un rāmis. Dzinējiem ir divu veidu eļļošana – piespiedu eļļošana ar eļļas sūkni vai šļakstveida eļļošanās bez spiediena. Iesaku izvēlēties traktoru ar piespiedu eļļošanu un eļļas sūknīti, lai varētu pļaut arī slīpākā vietā un dzinēja mūžs būtu ilgāks. Jo dzinējs jaudīgāks, jo vieglāk būs nopļaut lielāku platību un zāli, kas garāka par 9 cm. Tomēr jāatceras, ka šis traktors ir paredzēts tikai mauriņa pļaušanai. Pļaujot pārāk garu zāli, jaudas varbūt arī pietiks, bet zāle sablīvēsies zem pļaušanas mehānisma un vēl augstāk pie piedziņas siksnām, kas tā var tikt bojātas.

    Jauda. 12–30 zirgspēki. Optimāli būtu izvēlēties zelta vidusceļu – traktoru ar 17,5 zirgspēkiem. Šādam traktoram vajadzības gadījumā varēs pielikt arī piekabi, ko izmantot citiem dārza darbiem, vai lāpstu sniega šķūrēšanai. Traktoriem ar mazāku dzinēju tas nav ieteicams.

    Pļaušanas platums. 76–140 cm. Jo lielāka platība, jo lielāks pļaušanas platums vajadzīgs, lai ātrāk paveiktu darbu. Protams, ja vien ir iespējams izmanevrēt starp kokiem vai puķu dobēm.

    Piedziņa. Ir divu veidu piedziņas jeb pārnesumkārbas. Manuālā, kam ātrumi jāpārslēdz ar roku, un automātiskā. Daži traktori ar manuālo pārnesum-kārbu, lai pārslēgtu ātrumus, ir jāaptur pilnībā. Ja iespējams pārslēgt ātrumus gaitā, tas ļauj strādāt krietni ātrāk un ir īpaši svarīgi, pļaujot lielāku platību ar šķēršļiem.  

    Ceturtā lieta – rāmis, uz kura balstās dzinējs un šasija. Tas var būt viengabala vai samontēts no vairākām daļām. Mauriņa traktori ar viengabala rāmi būs dārgāki un izturīgāki, braucot pa nelīdzenām vietām. Traktoram ar kopēju rāmi arī pievadmehānismi kalpos aptuveni divreiz ilgāk.

    Ar traktoru zāli var nopļaut krietni ātrāk nekā ar citām ierīcēm. Pļaujmašīnu maksimālais ātrums ir 3,5 km stundā, bet traktoriem 6–8 km stundā, un arī pļaušanas platums ir krietni pāri metram. Ar mauriņa traktoru iespējams nopļaut arī nelīdzenāku vietu, jo tam ir tā sauktais peldošais pļaušanas mehānisms, proti, pļaušanas panna tiek balstīta uz ritenīšiem, kas nelīdzenā vietā atduras pret zemi un paceļ pannu uz augšu. 

    Toties traktoram, salīdzinot ar citiem pļāvējiem, ir vislielākās ekspluatācijas izmaksas – degviela, eļļa, filtri, naži, piedziņas siksnas… Ik pa laikam pārnesumkārbā būs jāmaina eļļa. Pļaujmašīnai ir viens nazis, traktoram divi vai trīs un vismaz trīs četras reizes dārgāki.   

    Ir trīs dažādi traktoru paveidi – mauriņa traktori, raideri un mauriņa traktori ar nulles apgriezienu. Mauriņa traktoram pļaušanas mehānisms ir novietots aptuveni pa vidu starp priekšējiem un aizmugurējiem riteņiem, bet raiderim tas atrodas priekšā, un ar to ir vieglāk nopļaut zem krūmiem un pie sētas. Raideris ir manevrētspējīgāks, tā apgriešanās rādiuss ir ap 30 cm – mazāks nekā mauriņa traktoram, kam standarts ir 46 cm.

    Nulles apgrieziena mauriņa traktoriem stūrēšana parasti ir nevis ar stūri, bet ar kloķiem jeb ragiem. Galvenais to pluss ir spēja apgriezties uz vietas. Otrs pluss ir krietni lielāks pļaušanas platums – 125–137 cm. Un trešais – kustības ātrums. Parastais mauriņa traktors brauc ar 6–8 km stundā, bet šie ar 12–14 km stundā. Ņemot vērā visus trīs parametrus – manevrētspēju, pļaušanas platumu un kustības ātrumu –, ar šā tipa traktoru noteiktu platību nopļausim uz pusi ātrāk. Tie ir piemēroti lielai teritorijai, kur nepieciešams daudz manevrēt. 

    • Pļaušanas augstums. 2,5–12 cm.
    • Kalpošanas ilgums. Vismaz 10 gadu un vairāk. 

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē