• Gribēju ļoti, ļoti, bet… nesanāca. Trīs neveiksmīga biznesa pieredzes

    Karjera un bizness
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    27. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Oksana Kuzmina/Shutterstock.com
    4/4Nevajag sevi norakt! Speciālistes komentārs

    Nevajag sevi norakt! Speciālistes komentārs

    Inga Laugale, dzīves un karjeras koučs:

    «Esmu novērojusi šādu tendenci – apmēram 90 % sieviešu pie manis kā kouča/mentora nāk ar vēlmi mainīt savu karjeras virzienu vai uzsākt uzņēmējdarbību. Sociālie mediji rada bezrūpīgo sajūtu, ka būt uzņēmējai ir tikai un vienīgi skaisti un iedvesmojoši – mierīgi pieceļos, pati plānoju savu laiku, strādāju nenormētu darba laiku un pelnu naudu. Kas nekait! Savs bizness – tas tiešām ir ļoti labi un atbalstāmi, bet, pirms to uzsākt, jāizpilda daudz mājasdarbu, citādi realitāte var izrādīties pārāk skarba: trūkst finansējuma, nav izpētīta mērķauditorija. Labai idejai ir liela nozīme, bet tikpat svarīgas ir zināšanas, komanda, atbalsts.

    Esmu satikusi sievietes, kuras saka: man riebjas pašreizējais darbs, iešu prom no tā un sākšu savu biznesu.

    Lēmums mainīt darbu liecina, ka cilvēks šajā vietā nav laimīgs, un ir labi, ka tas ir saprasts. Tomēr, ja risinājums tiek saskatīts tikai sava biznesa uzsākšanā, svarīgi satikt pareizos cilvēkus, kuri mudinās rast atbildes uz jautājumiem, kas pašai neienāktu prātā, un pieklauvēt pie tām durvīm, kuras neesi iedomājusies atvērt.

    Uzņēmējdarbību nedrīkst uzsākt ar domu, ka nekas neizdosies.  Nav jāgatavojas sliktākajam, bet jāapdomā – ko darīšu, ja sliktākais tomēr notiks, lai neizdošanās nepārvēršas kritienā? Ir jāsaglabā optimisms, bet noteikti vajadzīgs plāns B.

    Sievietes, kam bizness neizdodas, nav zaudētājas.

    Arī es savulaik loloju dabīgās kosmētikas veikaliņu Liepājā, bet nebiju izpētījusi auditoriju un nekas nesanāca. Izanalizēju savas kļūdas, sapratu, ko varēju darīt citādi, un strauji metos citos, ar naudu nesaistītos projektos, lai mazinātu vilšanos. Nevajag sevi norakt, jo bieži vien neizdošanās iemesls tiešām ir dažādas neveiksmīgas sakritības – tā notiek, un tu neesi slikta! Neizdevusies uzņēmējdarbība ir fantastiska pieredze, bet tikai tad, ja proti to saprast un paņemt.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē