• Špikeris, kā sagatavoties kolonoskopijai

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    5. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Jo tīrāka būs zarna, jo kvalitatīvāks, ātrāks un drošāks būs tās izmeklējums! Gastroenteroloģe un endoskopijas speciāliste Dr. med. Ilze Kikuste stāsta, kā soli pa solim sagatavoties kolonoskopijai.

    Diētas ierobežojumi

    • Nedēļu vai vismaz trīs dienas pirms zarnu tīrīšanas uzturā nelieto visu veidu pilngraudu produktus (rupjmaizi, graudu maizi, pilngraudu makaronus), brūnos un savvaļas rīsus, auzu pārslas, kuskusu, kvinoju, popkornu, zirņus, pupas, lēcas, svaigus un žāvētus augļus un ogas, dārzeņus, saknes, sēklas (arī linsēklas!) un riekstus (arī zemesriekstu sviestu!). Šie produkti grūtāk tiek sagremoti un ilgāk nekā citu produktu atliekas paliek uz zarnu sieniņām, kas izmeklējuma laikā var būtiski ierobežot zarnas pārskatāmību. Izņēmums ir dārzeņu un sakņu biezeņi bez sēklām un mizām un buljons.
    • Drīksti ēst maizi bez sēklām, baltos rīsus, makaronus, gaļu bez ādas un cīpslām, zivis, piena produktus un olas.
    • Negāzētu ūdeni vari dzert neierobežotā daudzumā. Arī kādu tasi kafijas vai tējas bez piena, bet var ar cukuru.
    • Pēdējo ēdienreizi ieplāno 24 stundas pirms zarnu sagatavošanas uzsākšanas. Zarnu sagatavošanas jeb zarnu tīrīšanas līdzekļa lietošanas dienā ēst nedrīkst, taču drīksti dzert negāzētu ūdeni vai bezkrāsainus šķidrumus, piemēram, kumelīšu tēju.
    • Ledenes mazina izsalkumu, taču neietekmē sagatavošanos kolonoskopijai, jo izšķīst zarnās. Bet – nelieto sarkanas un violetas krāsas konfektes!
    • Arī kolonoskopijas dienā līdz izmeklējuma veikšanai nedrīksti ēst, bet ūdens dzeršana jāpārtrauc 4 stundas pirms procedūras.

    Zarnu sagatavošana

    • Tai izmanto speciālu zarnu tīrīšanas līdzekli (pulveri vai šķīdumu) – medikamentu, kuru izrakstījis tavs ģimenes ārsts vai gastroenterologs. Biežāk tas ir pulveris, kas jāsadala 2 vienādās daļās, jāizšķīdina ūdenī, un šķidrums pakāpeniski – mazām porcijām, pa malciņam  – jāizdzer 2 stundu laikā. Pirmo daļu iedzer dienu pirms kolonoskopijas pulksten 18.00 vakarā, savukārt otro daļu sāc lietot ne vēlāk kā 6 stundas pirms izmeklējuma, un tā noteikti jāizdzer divu stundu laikā.  Jo – 4 stundas pirms izmeklējuma vairs neko nedrīkst dzert!
    • Nepatīkama tīrīšanas līdzekļa smarža var būtiski pastiprināt garšas sajūtu. Lai mazinātu šķidruma garšu, dzerot to, aizspied degunu.
    • Dzer ar salmiņu, tā galu novietojot maksimāli tālu no mēles mugurējās virsmas, lai izvairītos no šķidruma saskares ar garšas kārpiņām.
    • Rēķinies, ka būs biežāk jādodas uz tualeti, jo zarnu tīrīšanas līdzeklis izraisa caureju! Izmanto mitrās zīdaiņu salvetes vai mīkstu tualetes papīru.

    Ja tu citu slimību dēļ lieto medikamentus

    • 5–7 dienas pirms kolonoskopijas pārtrauc lietot dzelzs preparātus vai aktivēto ogli, jo tiem piemīt tendence iekrāsot fēces tumšā krāsā, un tas apgrūtina izmeklējuma laikā iegūto attēlu interpretāciju.
    • Antikoagulantu un antiagregantu lietošana pirms endoskopiskās procedūras atkarīga no konkrētā medikamenta un no procedūras rakstura. Piemēram! Pirms augsta riska endoskopiskām procedūrām (piemēram, polipektomijas) nepieciešams pārtraukt antikoagulantu un antiagregantu lietošanu, saskaņojot to ar savu ārstējošo ārstu, kā arī izvērtējot trombozes riskus (kaut vai sirds asinsvados ielikti stenti, nomainīti vārstuļi pret mākslīgajiem, citas situācijas…).

    Laika periods, kad un cik ilgi jāatceļ konkrētā medikamenta lietošana, atkarīgs no konkrētā medikamenta grupas un tā darbības mehānisma.

    Piemēram, tiešas darbības antikoagulantus tablešu veidā (dabigatrāns, rivaroksabāns, apiksabāns, edoksabāns un citi) iesaka atcelt 3 dienas pirms augsta riska procedūras, savukārt antiagregantu terapija (piemēram, klopidogrels) jāatceļ 7 dienas pirms procedūras.

    • Dienā, kad uzsāc zarnu sagatavošanu izmeklējumam, un arī kolonoskopijas dienā nav ieteicams lietot nesteroīdos pretiekaisuma līdzekļus, piemēram, ibuprofēnu, aspirīnu, diklofenaku. Nelieto arī urīndzenošas zāles jeb diurētiķus.
    • Citas zāles (arī pret augstu asinsspiedienu un holesterīnu) zarnas tīrīšanas laikā un kolonoskopijas izmeklējuma dienā drīksti lietot kā parasti. Tomēr pēdējo medikamentu devu vēlams iedzert kopā ar pēdējo zarnas tīrīšanas līdzekļa devu, tātad ne vēlāk kā 4 stundas pirms kolonoskopijas procedūras.
    • Ja tev ir cukura diabēts, medikamentu lietošanu zarnas sagatavošanas laikā un kolonoskopijas dienā obligāti saskaņo ar ģimenes ārstu vai endokrinologu.
    • Antibiotikas un pretepilepsijas līdzekļi jālieto vismaz 4 stundas PIRMS un ne agrāk kā 6 stundas PĒC zarnu tīrīšanas līdzekļa lietošanas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē