• Mūžībā devusies teātra kritiķe Silvija Radzobe

    In memoriam
    Santa.lv
    Santa.lv
    21. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Mūžībā devusies literatūras un teātra zinātniece, teātra kritiķe Silvija Radzobe, informē raidījums 100 g kultūras.

    Silvija Radzobe dzimusi Talsos 1950. gadā. Studējusi Latvijas Valsts Universitātē, kur vēlāk izveidojusi LU teātra studiju novirzienu, liecina informācija portālā literatura.lv.

    Radzobe bija viena no ietekmīgākajām latviešu teātra kritiķēm, teātra zinātniece un vēsturniece, Latvijas Zinātņu Akadēmijas korespondētājlocekle un Latvijas Universitātes profesore. Kopš 1978. gada bija Latvijas Teātra darbinieku savienības un kopš 1990. gada – Latvijas Rakstnieku savienības biedre. 

    Kopš 1973. gada publicējusi recenzijas par teātra izrādēm, kā arī pētījumus par Latvijas teātra vēsturi un mūsdienu teātra procesiem. Sastādījusi almanahu Teātris un dzīve (1983–1992), sarakstījusi vairākas grāmatas par Latvijas teātra vēsturi, režiju Latvijā un pasaulē.

    1982. gadā aizstāvēja filoloģijas zinātņu kandidāta disertāciju Cilvēks un laiks Gunāra Priedes lugās (zinātniskā darba vadītājs Viktors Hausmanis).

    Savas radošās dzīves laikā Silvija Radzobe publicējusi vairāk nekā 500 recenziju un rakstu. Publicējusi arī teorētiskus rakstus par literatūru un teātra problēmām žurnālos Karogs, Māksla, Teātra Vēstnesis, Letonica.

    Radzobe pētījusi Aleksandra Čaka daiļradi, sarakstījusi apceri Brošūra par manu naidu (1990) un pētījumu Kosmopolītu lieta un Aleksandrs Čaks, par ko saņēmusi Aleksandra Čaka balvu.

    2007. gadā Radzobe saņēma Baltijas Asamblejas balvu par kolektīvā pētījuma Teātra režija Baltijā vadīšanu, bet 2020. gadā viņai pasniedza Normunda Naumaņa Gada balvu kritikā.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē