• Baletdejotājs Sokolovs ies pensijā un pārcelsies uz Japānu: Esmu jau visu sasniedzis

    Arturs Sokolovs
    Evija Kalnbērza
    Marta Kalniņa
    21. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No privātā arhīva
    Vēlme pēc pārmaiņām un pandēmijas laiks licis pieņemt nopietnu lēmumu Latvijas Nacionālās operas un baleta premjeram – 37 gadu vecumā viņš dodas pensijā un šogad kopā ar ģimeni plāno pārcelties uz Japānu.

    Esmu jau visu sasniedzis

    Vaicāts, kādēļ pieņēmis lēmumu kardināli mainīt dzīvi, baleta premjers Arturs Sokolovs PDz saka – viņš vadījies pēc iekšējām izjūtām, jo alcis pēc pārmaiņām. «Kā baleta solists es visu jau esmu sasniedzis. Savā tagadējā vecumā gribu vēl virzību uz priekšu. Man jau ilgi bija doma sevi realizēt dažādās pasaules vietās kā frīlancerim,» teic Arturs.

    Savu nākotni viņš saista ar Japānu, kas ir viņa sievas baletdejotājas Jukas Mijakes-Sokolovas dzimtene.

    «Sievas dzimtenē esmu bijis jau kādas desmit reizes, un viņa man palīdz apgūt japāņu valodu. Arī ar mūsu bērniem Marī (8) un Leo (3) viņa sarunājas japāniski. Protams, šī valoda ir grūta, man vēl daudz jāmācās,» piebilst baleta mākslinieks.

    Patlaban Sokolovu ģimene vēl bauda vasaras priekus pie ezera Veclaicenē, bet domās viņi jau ir tur – Jāpānā.

    Konkrētu aizbraukšanas datumu vēl nezinu, taču tas notiks šogad. Kad atradīšu darbu tur, zināšu skaidrāk. Katrā ziņā mans darbs Japānā būs saistīts ar baletu, jo gribu savu pieredzi nodot nākamajai paaudzei,» apņēmības pilns ir Sokolovs. Iespējams, arī viņa meita Marī turpinās savu vecāku ceļu, jo Arturs novērojis – viņai ir laba ritma izjūta.

    Dosies uz sievas dzimteni

    Ar Juku Arturs apprecējās pirms deviņiem gadiem. Kāzu svinības notika gan Artura dzimtenē Latvijā, gan Japānā, Jukas dzimtajā pusē pilsētā Tojotā. Abi iepazinās, kad Juka 2007. gada pavasarī atlidoja uz Latviju, lai uzsāktu šeit baleta gaitas. Toreiz Arturs kopā ar draugu devās uz lidostu ārzemju viešņu sagaidīt un palīdzēja aizvest mantas uz viņas jauno mājvietu Latvijā. Pēc pāris mēnešiem Arturs pirmajā randiņā Jukai uzdāvināja gerberu, un tie izrādījušies viņas iemīļotie ziedi.

    Gan Arturs, gan Juka Latvijā nodejojuši daudz skaistu lomu. Kad 2009. gadā Juka debitēja titullomā Ādolfa Adāna baletā Žizele, horeogrāfs Aivars Leimanis toreiz slavēja japānietes plastiku, vieglumu un fantastiskās darbaspējas. Lai panāktu vislabāko rezultātu, Juka pat dejojusi naktīs.

    Par to, ka reiz dzīve viņu aizvedīs uz Japānu, Arturs nojautis jau sen.

    Pirms 12 gadiem viņš, būdams attiecībās ar daiļo ārzemnieci, kādā intervijā sacīja – savu nākotni pēc baleta karjeras beigām redz Japānā. Tolaik gan viņš prātoja nevis par pedagoga darbu, bet par iespēju atvērt tur savu restorānu.

    Savukārt Juka sapņoja Japānā reiz nodibināt savu baleta skolu. Tā kā Latvijā baleta tradīcijas ir senākas, viņa šeit guva vajadzīgo pieredzi. Pēc kāzām pāris intervijās atzina – visticamāk, kādreiz Juka atgriezīsies mājās, jo Japānā ģimenes saites ir ļoti svarīgas, un vīrs viņai dosies līdzi.

    Pēdējais festivāls nodejots

    Pirms nedēļas Arturs kopā ar Latvijas Nacionālās operas un baleta teātra trupu atgriezās no Čaikovska festivāla Igaunijā, pilsētā Hāpsalu.

    «Ļoti skaists festivāls skaistā pilsētā. Beidzot dejojām skatītāju pilnai zālei, ko nebijām darījuši kopš novembra. Izjūtas bija fantastiskas! Šis laiks ieviesis daudz pārmaiņu. Varbūt viss notiek tā, kā tam jānotiek… Domāju, tās arī bija manas pēdējās izrādes, bet, iespējams, vēl padomāšu par kādu izrādi, ar kuru atvadīties no mūsu skatuves,» teic Arturs.

    Maijā Sokolovs kļuva par Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieku, un ir saņēmis vairākas nozīmīgas balvas.

    2009. gadā Spēlmaņu nakts balvai bija nominēti viņi abi – Arturs un Juka –, taču togad no skatuves izskanēja Sokolova vārds. Pateicības runā viņš japāņu valodā atzinās Jukai mīlestībā. 2012. gadā, kad Juka un Arturs jau bija laulāts pāris, abi saņēma arī Latvijas gāzes balvu.

    Uz Latvijas Nacionālās operas un baleta skatuves kā vadošais baleta solists Arturs pavadījis deviņpadsmit gadu. Viņam īpašas bijušas galvenās lomas klasiskajos iestudējumos – Dons KihotsKorsārs, neoklasiskajos iestudējumos Pērs Gints un Smilšu vīrs. «Man vienmēr bijušas tuvākas tās lomas, kurās ir raksturs un pārdzīvojums, un man ir svarīgi, lai šo pārdzīvojumu es atstātu skatītāju dvēselēs,» tā viņš.   

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē