• «Balto lāču» līdera izgudrojums: Visticamākais, pati labākā šaslika marināde Jāņu galdam

    Slavenības
    Edgars Orlovs
    Edgars Orlovs
    22. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Andris Baltacis.
    Foto: no izdevniecības «Žurnāls Santa» arhīva
    Andris Baltacis.
    Lai arī ko teiktu Kaukāza tautu pārstāvji, vismaz Līgo svētkos Latvijā par nacionālo ēdienu jau daudzus gadus tiek uzskatīts šašliks. To cep visur – saimniecību pagalmos, dārzos, Jāņu tirdziņos un pat uz daudzdzīvokļu māju balkoniem. Jāņudienas rītā, dodoties bradāt pa rasu, šķiet ka viss gaiss pārsātināts ar sajaukušos ceptas jēra, vistas un cūkas gaļas aromātu.

    Grupas «Baltie lāči»  līderis, šlāgerdziedātājs Andris Baltacis teic, ka viņam šašliku recepšu ir vesela klade un vēl mazliet. «Kā jau muzikantam, kuram laika nekad nepietiek, man visas receptes ir ļoti ātri īstenojamas. Marinādes esmu izmēģinājis visdažādākās – uz piena, kefīra bāzes un tamlīdzīgi, taču pēdējā no manis iecienītajām receptēm ir ar kvasu.

    Cūkgaļa jāiegādājas pie pazīstama tirgotāja vai audzētāja, jo bodē pirktās, nez kāpēc, cepot vienmēr saraujas.

    Sastāvdaļās ir: pāris kilogrami gaļas, kurai ir klāt treknumiņš, sīpoli, pipari, sāls un pudele kvasa. Bet kvass obligāti tāds, kurš ir gāzēts.

    Gaļu sagriež palielos gabalos – tā, lai sanāk vismaz divi kumosi. Liek katlā pirmo kārtu. Tad sīpolus, kuri sagriezti ripiņās. Sāli, piparus. Tad atkal gaļu, un piedevas. Visam pa virsu uzlej kvasu, un tad to visu masu kārtīgi izmasē, lai viss sajaucas kopā. Jau pēc divām stundām var cept,» stāsta Andris.

    Viņš uzsver, ka šo recepti izdomājis pēc tam, kad bija iemēģinājis kaut kur izlasīto šašliku superrecepti, kā samarinēt gaļu piecās minūtēs. «Tā bija uz «kokakolas» bāzes. Nebija jau slikta, bet tikai pirmajā reizē. Jau nākamajā man baigi «atsita» sodas garšu. Ilgi domāju, kas varētu būt tas, kam efekts būtu līdzīgs, bet bez sodas. Un sapratu – kvass. Man patīk, ka šašliks sanāk ar maizes piegaršu. Nav pat maize jāēd klāt,» atklāts ir šlāgerdziedātājs.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē