• Vai no veikala ķirbja var ievākt sēklas?

    Atbild speciālists
    Mans Dārzs
    Mans Dārzs
    18. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Jautā žurnāla «Mans Dārzs» lasītāja: «Nopirku veikalā garšīgu Latvijā audzētu ķirbi. Vai tā sēklas der stādu audzēšanai?»

    Atbild dārzniecības Neslinko dārzniece Saiva Pekuse.

    Jā, veikalā pirkta ķirbja sēklas var izmantot stādu audzēšanai, bet garantija, ka izaugs tāds pats ķirbis, ir tikai ap 70 procentiem. Taču tas, protams, nenozīmē, ka ķirbis būs negaršīgs.

    Ar ķirbjiem ir tāda neraža, ka tie savstarpēji krustojas un pieņem kaimiņa īpašības. Tāpēc tie jāstāda vismaz 5–10 metru attālumā citu no cita, paturot prātā, ka kukaiņi lido daudz tālāk – aptuveni kilometru.

    Mēs, audzētāji, lai izaudzētu konkrētu šķirni, nodarbojamies ar apputeksnēšanu. Redzi, ķirbim nav kā tomātam, kam vienā ziedā gan vīrišķie, gan sievišķie putekšņi. Ķirbītim ir gan vīrišķie, gan sievišķie ziedi, un putekšņi no vīrišķā zieda ir jāuznes uz sievišķā zieda.

    Tas nav sarežģīti – noraujam vīrišķo ziedu, uzliekam virsū sievišķajam, kārtīgi papurinām (jā, jā, tāds kā ziedu sekss!) un vēl nosedzam ar kādu lapu, lai bite vai kamene netiek iekšā un nesajauc šķirni.

    Veikalā pirktajiem ķirbjiem pārsvarā ir notikusi brīva appute, tāpēc nevar paredzēt, kādas būs garšas un citas īpašības.

    Tātad – ja vēlies izaudzēt konkrētas šķirnes ķirbi ar noteiktu garšu, krāsu un lielumu, labāk pērc sēklas vai stādus no profesionāla audzētāja. Ņemot sēklas, izvērtējam ķirbja mīkstuma kvalitāti, tā glabāšanās laiku, sēklu lielumu, un tikai tad, ja visi parametri atbilst attiecīgajai šķirnei, sējam un piedāvājam sēklas pircējiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē